Dupa cum se poate spune, descoperirile istorice din Salaj au fost si sunt bogate in tot ceea ce inseamna trecut stramosesc. Localitatea Dersida si imprejurimile ei nu fac exceptie, aici gasindu-se unul dintre cele mai mari situri arheologice salajene, o zona in care artefactele dacice inca mai asteapta sa fie scoase la iveala. Descoperirile de aici au fost fabuloase pe parcursul anilor, obiecte de factura dacica putand fi admirate azi in cadrul Muzeului de Istorie si Arta din Zalau. Aceasta zona binecuvantata cu obiecte ale trecutului mai conserva si azi un adevarat monument de arta, biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Ridicata pe la 1600, dupa cum spun vechile documente parohiale, biserica pare a fi construita din lemne provenite dintr-un loc mai deosebit al vremii. Acest loc purta denumirea de Iertas, denumire care inca mai exista in vocabularul localnicilor.
In linii mari, biserica din Dersida se aseamana cu celelalte biserici din apropiere. Picturile sunt si ele similare, ca urmare a implicarii aceluiasi autor in crearea acestora, pe nume Nichita. Acesta a pictat biserica prin anul 1771, atat interior, cat si exterior. Peretii bisercii au fost grunduiti initial cu un strat de lapte de var si nisip fin, peste care s-au aplicat culorile in ulei. Interiorul inca mai conserva imagini reprezentand sfinti: Nicolae, Spiridon, Grigore, Vasile, Ioan. Imaginea Prefacerii se prezinta partial ca urmare a degradarii acesteia in timp, motivele florale si serafimii nefacand exceptie de pe peretii interiori.
Elemente picturale complexe apar si in scena crucificarii, in randuirea apostolilor in jurul Mantuitorului, cat si in scenele ce prezinta copilaria lui Isus. Icoanele sunt nelipsite, prezentand imagini ale Sfantului Nicolae, ale Mariei cu pruncul Isus, ale Arhanghelului Mihail. Desi imaginile din pronaosul bisericii nu s-au mai pastrat deloc, acestea se presupune ca ar fi reprezentat atat scene ale Apocalipsei, cat si altele reliefand pacatele omenesti si consecintele acestora.
Picturile exterioare lipsesc aproape cu desavarsire ca urmare a intemperiilor de peste ani.
Inscriptiile interioare sunt in alfabetul chirilic, slavona fiind limba de tiparire si pentru evanghelierele si cartile de cult, care azi pot fi admirate in cadrul micului muzeu amenajat in cadrul Protopopiatului Ortodox din Simleu Silvaniei.
Conform informatiilor oferite de preotul din Dersida, Viorel Iancau, in curtea bisericii se mai pastreaza 3 cruci, ceea ce reprezinta ramasitele vechiului cimitir, care era de obicei amenajat in vecinatatea bisericii. Una dintre cruci poarta inscriptia preotului Mihail Pop, stramos al preotului actual, iar celelate doua se considera ca apartin sotiei si fiicei preotului Mihail Pop.
In anul 2005 am reusit sa inlocuim acoperisul cu sindrila noua, iar pe parcursul anilor 2007 si 2008 am construit gardul imprejmuitor. Lucrarile de reparatie s-au facut in mare parte cu sprijinul credinciosilor, al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Salaj si al Primariei comunei Bobota. Pe viitor am dori ca aceasta biserica sa o putem restaura si sa o redam circuitului turistic. Pana acum suntem fericiti ca am reusit sa o intretinem, a incheiat preotul Viorel Iancau.