Schimb valutar pentru publicul zalauan

Schimb valutar pentru publicul zalauan

Actorul Cosmin Selesi, zalauan de origine, a fost prezent marti, 21 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, pentru a-l prezenta concitadinilor pe Emil, personajul principal pe care acesta il interpreteaza in filmul de lung metraj al regizorului Nicolae Margineanu, Schimb valutar. Desi proiectia filmului la Casa da Cultura din Zalau l-a pus in incurcatura pe protagonist, acesta cerandu-si necontenit scuze, lungmetrajul a fost apreciat de publicul prezent la spectacol, iar intreruperile succesive ale CD-ului au fost acceptate cu rabdare de ardelean autentic de putinii zalauani aflati in sala.

Filmul a primit critica pozitiva a cineastilor si publicului, subiectul acestuia fiind decupat din realitatea post decembrie 89, din care se desprind doua victime: Emil (Cosmin Selesi) un muncitor de rand dintr-un orasel de provincie, ramas somer, si Lili (Aliona Munteanu) o moldoveanca dezamagita in dragoste. Este interesant de urmarit in Schimb valutar felul in care realitatea Bucurestiului in tranzitie, in valtoarea caruia protagonistii sunt aruncati, il transforma pe Emil din victima in agresor fara scrupule, iar pe Lili din prostituata fizic intr-o prostituata moral, intr-un film in care moralitatea nu-si gaseste locul nici in actiune sau personaje, nu este indusa de actori, si nici de scenarist sau regizor. Emil si Lili chiar daca decad moral in incercarea lor de a supravietui, nu pot fi judecati pentru nimic.

Speram ca nu acelasi lucru sa se intample cu insasi actorul Cosmin Selesi, plecat si el din Zalau, un orasel de provincie, in Bucuresti, sa-si gaseasca rostul in viata. Spunem asta pentru ca, la premiera din Zalau, actorul in devenire a facut cateva comentarii malitioase la adresa presei salajene care, dupa spusele lui Selesi e mai mult interesata de manelisti, decat de cultura, acesta fiind vadit suparat (vorba unui manelist celebru invocat de Selesi) din cauza unui articol cu detalii din viata lui personala, publicat in Tandala, saptamanalul de pamflete din Salaj, pe care, citam: sa nu le luati in serios ca nu sunt decat minciuni. Or, oamenii inteligenti si siguri pe ei stiu sa savureze un pamflet bine scris despre ei, si inteleg dorinta publicului de a cauta ineditul. Prin urmare, nimeni nu cauta seriozitate in pamflete, iar fara foc nu iese fum. In fond, pentru ca este actor, ne asteptam ca Selesi sa fi fost obisnuit cu critica. Pozitiva sau negativa, e un risc pe care un actor ar trebui sa si-l asume ca persoana publica. Reactii de genul celei de marti seara nu fac decat sa dezamageasca pe si asa putinii fani salajeni ai lui Cosmin Selesi.

Una peste alta, la premiera au fost prezenti, alaturi de Cosmin Selesi, insasi regizorul Nicolae Margineanu si actrita Aliona Munteanu, care au raspuns amabil curiozitatii publicului, purtand un dialog deschis cu spectatorii la sfarsitul filmului.

Leave a Comment