Chiar daca s-a nascut intr-un oras in care cinematograful a murit de mult, tanarul actor Cosmin Selesi nu uita de unde a plecat, motiv pentru care a decis ca, in 21 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, sa ofere concetatenilor sai posibilitatea de a fi prezenti la premiera filmului Schimb valutar. Filmul va intra in cinematografele din tara incepand cu 17 octombrie, fiind vorba de cea mai noua pelicula a regizorului Nicolae Margineanu, dupa un scenariu semnat de Tudor Voican – licentiat in scenaristica, asistent universitar la UNATC, catedra de profil, cel care a fost scenarist si al mult premiatului California Dreamin(nesfarsit). In rolurile principale apar tinerii actori Cosmin Selesi si Aliona Munteanu, alaturi de Andi Vasluianu, Doru Ana, Valentin Uritescu, Coca Bloos si Rodica Ionescu. Scenografia este realizata de Nicolae Resteanu, montajul de Nita Chivulescu, costumele Ina Isbasescu, iar muzica este compusa de Petru Margineanu.
Realizatorii prezinta pelicula drept un film cu ritm, care va placea publicului, o poveste despre oameni simpli, despre romanii care nu au reusit sa se descurce foarte bine in noua societate aparuta dupa revolutia din decembrie 1989. Intr-un orasel de provincie, tanarul de 30 de ani, Emil, (Cosmin Selesi) ramane somer si decide, impreuna cu sotia sa, Ana (Rodica Ionescu), somera si ea, sa isi vanda casa si masina si sa emigreze in Australia. Emil vine la Bucuresti sa schimbe banii in valuta. Aici cade victima unui smenar (Andi Vasluianu), care ii fura toti banii. La Politie, unde reclama furtul, o cunoaste pe moldoveanca Lili (Aliona Munteanu), care il sfatuieste cum sa rezolve problema. Ca sa-si recupereze banii, Emil este in stare de orice… Schimb valutar este un film artistic de 99 de minute, produs de Ager Film impreuna cu TVR, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
Cat despre actorul Cosmin Selesi, reamintim ca s-a nascut in 30 iunie 1977, in Zalau, si a absolvit UNATC Bucuresti in 2000, clasa prof. Olga Tudorache. A jucat in lungmetrajul Terminus Paradis regizat de Lucian Pintilie (rolul Zache) si intr-o serie de scurtmetraje, printre care Nici o intamplare a lui Cristian Mungiu si Bucuresti – Wien 8:15 regizat de Catalin Mitulescu. S-a facut remarcat si in serialele de televiziune In familie (Prima TV), La bloc si Om sarac, om bogat (ProTV). In Schimb valutar, Cosmin Selesi interpreteaza primul sau rol principal intr-un lungmetraj, Emil – un tanar de 32 de ani, provincial, sudor ramas somer, casatorit, cu un copil, care se hotaraste sa emigreze. Cosmin Selesi ne povesteste despre cum a ajuns sa joace in filmul Schimb valutar: Pentru acest rol, domnul Margineanu s-a gandit la mine, cunoscandu-ma din piesele de teatru regizate de fiica sa, Ana Margineanu. S-a gandit ca sunt potrivit pentru rolul lui Emil si ma bucur ca nu l-am dezamagit. Mi-a placut mult sa lucrez cu dansul, pentru ca are un calm extraordinar, ceea ce da posibilitatea actorului sa se concentreze foarte bine, sa se adune si sa scoata ce-i mai bun din el. Datorita acestui fapt, si filmele lui au o anume caldura. Cat despre premiera care va avea loc luna aceasta la Zalau, Cosmin Selesi marturiseste ca are emotii foarte mari, fiind vorba, de aceasta data, despre ceea ce numeste el emotiile de acasa. Vreau sa va spun ca, la Zalau, voi avea emotii foarte mari, cu siguranta mai mari decat cele pe care le voi avea la premiera filmului care va avea loc in 17 octombrie, la Bucuresti. Sper din tot sufletul sa vina lumea la film si, desigur, sa le placa ceea ce urmeaza sa vizioneze, ne-a mai spus Cosmin Selesi.
Regizorul, scenaristul, producatorul si directorul de imagine Nicolae Magineanu s-a nascut in 25 septembrie 1938, la Cluj. A absolvit (1968) Institutul de Teatru si Cinematografie, sectia imagine film, iar incepand cu 1971 a realizat, ca director de imagine, opt filme de lungmetraj, printre care: seria B.D. si Fratii Jderi in regia lui Mircea Dragan, Tanase Scatiu si Profetul, aurul si ardelenii, in regia lui Dan Pita. Impreuna cu Pita, a debutat si in regia de film, fiind coregizor la Mai presus de orice (1978). Primul sau film, ca regizor, este Un om in loden (1979), pentru care a obtinut Premiul Uniunii Cineastilor pentru debut. A mai regizat Stefan Luchian (1981), Intoarcerea din iad (1983), Padureanca (1986), Flacari pe comori (1988), Un bulgare de huma (1990), Undeva in Est (1991), Priveste inainte cu manie (1993), Faimosul paparazzo (2000), Binecuvantata fii, inchisoare (2003), Logodnicii din America (2006).