Povestea satului Galgau

Povestea satului Galgau– Studiu monografic –

In anul Domnului 2008, Profesorul Vasile Lar face consatenilor sai un cadou care le va fi hrana sufleteasca toata viata. Este vorba de cartea Povestea satului Galgau, rodul muncii de-o viata a harnicului profesor, el insusi fiu al satului, unul dintre feciorii lui Nucu Bortasanului si al Anicai Ravechii lui Ilie a Diacului, tarani harnici, de omenie si cu un adanc respect pentru stiinta de carte, absolvent al Scolii Pedagogice de Baieti din Cluj, institutie de invatamant de mare prestigiu in toata Transilvania, si al facultatii de Filologie a Universitatii Babes Bolyai. Vreme de 50 de ani a servit catedra scolii si, paralel, a adunat material, s-a documentat din gandirea inteleapta a batranilor nostri, datini si obiceiuri etc..

Fotografiile numeroase cu locuri deosebite si oameni deosebiti din sat, scrisorile – document scrise de oameni aflati in situatii dificile (in armata, pe front in cele doua razboaie mondiale) se afla la loc de cuviinta in carte. Autorul cunoaste si respecta rigorile stiintifice, metodologice ce se impun in documentarea si elaborarea unor asemenea carti.

La sfarsit de cariera profesorala, Vasile Lar intra in marea cohorta a dascalilor neamului, a celor care pot spune cu adevarat ca ne-am facut datoria! Urmati voi.

Leave a Comment