Zanele Zalaului au survolat capitala culturala europeana

Sibiu, capitala culturala europeana, a gazduit la sfar\itul saptamanii Festivalul Medieval Cetati Transilvane, anul acesta cu o participarea a peste 90 de forma[ii. Alaturi de ordinele cavalere\ti care s-au infruntat in sabii \i de trupe de dans deja cunoscute, Zanele Zalaului \i formatia de copii Andrada din Treznea \i-au facut simtita prezen[a cu doua spectacole, unul dintre ele in deschiderea festivalului.

Coordonatoarea forma[iei Andrada din Treznea, doamna Terezia Stoica, ne spune ca: Sibiul a fost \i de aceasta data la inaltime. Am avut parte de un public minunat, obi\nuit deja cu manifestarile culturale, care ne-a aplaudat cu generozitate. Am facut multe spectacole stradale, care au strans de fiecare data un public numeros. In afara de dansurile medievale, anul acesta am pregatit ceva inedit: Descantece pentru copii. Sunt de fapt ni\te jocuri: copiii recita in cor, bat din palme \i sar. Publicul este captivat \i copiii le fac cu mare placere.

Zanele Zalaului au facut din nou furori cu dansurile \i costumele lor. Coordonatoarea lor, Instructor de dans Roxana Dobocan ne spune: Spectacolul acesta a fost in esenta cel pe care l-am prezentat \i la Festivalul Medieval de la Media\. Am lucrat doar la complexitatea \i dinamismul ie\irilor pe scena, am adaugat un rit de trecere la care am lucrat impreuna cu copiii din trupa Andrada. Incercam sa inviem cat mai reu\it aceste personaje. O avem pe Ancu[a Marie\ care compune scenariile, cunoa\te istorie \i este la curent cu cercetarile etnografice. Vom face tot posibilul sa ie\im \i la festivalurile europene de gen cu acest spectacol. Poporul roman are un imaginar colectiv original, pe care vrem sa-l facem cunoscut tuturor.

Leave a Comment