Plecati de acasa inca de joi, 5 iulie 2007, am calatorit fara multe peripetii pe traseul Ungaria – Austria – Italia – Marsilia – Franta si am sosit la destinatie, la Centrul Cultural Provensal de la Chateau-Gombert – Marsilia, sambata 7 iulie, in aceeasi zi in care a debutat cea de-a 43-a editie a Festivalului International de Folclor Les couleurs du Monde. Ceremonia de deschidere a Festivalului a inceput cu discursuri de bun-venit, intonarea imnului festivalului de catre toate orchestrele participante si a continuat cu parada si animatie pe strazile din Chateau-Gombert.
La ceremonie au fost prezentate toate tarile participante si anume: Africa de Sud, Bolivia, Argentina, Cehia, India, Antigua si Barbuda, Rusia, Romania si Franta. Mica si frumoasa delegatie romana, alcatuita din dansatori a fost invitata la tribuna oficiala alaturi de translatorul grupului, subsemnatul, si de coregrafii Gabriela si Marin Hossu pentru a adresa un cuvant de pace si fraternitate intre popoare. In momentul urcarii la tribuna, orchestra Porolissum a intonat celebra Fecioreasca de pe Mures a maestrului Dumitru Farcas, smulgand ropote de aplauze din partea publicului prezent in numar destul de mare. Drapelul tricolor a fost arborat pe un catarg din centrul orasului alaturi de celelalte drapele ale tarilor participante. Ansamblul Porolissum, condus de prof. Grigore Grigorut si dansatorii Ansamblului Folcloric Columna, condusi de prof. Pamfil Vlaicu – Directorul Casei Municipale de Cultura Zalau – au evoluat intr-un super show de 35 de minute in Centrul Cultural Provensal unde aprecierile primite atat din partea publicului spectator, cat si din partea organizatorilor au fost dintre cele mai bune. Spectatorii au cantat si au dansat alaturi de dansatorii nostri, iar la final au incins o Perinita care s-a prelungit in noapte.
Ziua de duminica, 8 iulie, a fost una plina inca de dimineata. Imbracati frumos, in costume populare, cu drapelul tricolor si pancarta cu Romania, am defilat spre biserica din Chateau-Gombert unde am participat la slujba religioasa. Fiecare grup a adresat un cuvant de binecuvantare atat in limba franceza cat si in limba romana, iar orchestra Porolissum a intonat un moment muzical liric emotionant. In curtea bisericii am fost felicitati de catre toti cei care au luat parte la acest moment. La masa de pranz am fost invitati in familii, oameni de altfel foarte ospitalieri, cu care am conversat despre vizitele turistice facute de catre ei in Romania in urma cu multi ani si care au ramas placut impresionati de cunostintele noastre despre Franta si despre numeroasele noastre participari la Festivalurile cele mai renumite de acolo. In aceeasi zi de duminica, la ora 17, am plecat la Ved