Caminele culturale din Salaj – intre programele prioritare ale Guvernului si lipsa de activitate si de directori

Caminele culturale din Salaj - intre programele prioritare ale Guvernului si lipsa de activitate si de directoriPe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor au fost postate de curand Ghidul operaTional pentru Programul prioritar naTional pentru proiectarea si construirea de sedii pentru asezaminte culturale de drept public, in localitaTile unde nu exista asemenea instituTii, din mediul rural si mic urban si Ghidul operaTional pentru Programul prioritar naTional pentru finalizarea lucrarilor de construcTie a asezamintelor culturale de drept public, din mediul rural si mic urban. Termenul de depunere a dosarelor pentru solicitarea finanTarii in vederea construirii si pentru finalizarea lucrarilor de construcTie a unui asezamant cultural este cuprins intre 4 iulie – 4 august 2007.

Fildu de Jos, Galgau pe Somes si Romanasi – fara camine culturale in centrele de comuna

Ileana Petrean-Pausan, consilier in cadrul DirecTiei JudeTene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural NaTional (DJCCPCN) Salaj, ne-a explicat ca cele doua programe ale Ministerului Culturii si Cultelor nu vizeaza reabilitarea caminelor culturale, ci construcTia de noi camine culturale in localitaTile unde nu exista asemenea asezaminte si finalizarea lucrarilor incepute. In judeTul Salaj nu exista comune fara camine culturale, dar in trei comune – Fildu de Jos, Galgau pe Somes si Romanasi – nu exista camine culturale in centrul de comuna. Primarii celor trei comune si-au exprimat intenTia de a face demersurile necesare pentru a se construi camine culturale si in centrele amintite. Ileana Petrean-Pausan ne-a mai informat ca, din datele primite de la primarii, urmatoarele camine culturale sunt in curs de finalizare, cele din satele Iaz (comuna Plopis), Mineu (comuna SalaTig), Briglez ( comuna Nusfalau), Verveghiu (comuna Dobrin), Alunis (comuna Benesat) si Archid (comuna Cosei). Prin urmare, primariile comunelor menTionate pot aplica programul menTionat al Ministerului Culturii si Cultelor, dar nu numai. DJCCPCN Salaj a informat toate primariile din judeT despre programele menTionate. Pentru reabilitarea caminelor culturale existente, Ileana Petrean – Pausan ne-a declarat ca primariile pot propune, pot realiza alte proiecte, prin multitudinea de programe existente actualmente, din fonduri interne sau externe. De exemplu, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si LocuinTelor vor putea finanTa din sume alocate de la bugetul de stat, din fonduri externe nerambursabile si din alte surse, in condiTiile legii, Programul prioritar naTional pentru construirea de sedii pentru asezaminte culturale in localitaTile unde nu exista asemenea instituTii, precum si reabilitarea, modernizarea, dotarea si finalizarea lucrarilor de construcTie a asezamintelor culturale de drept public, din mediul rural si mic urban, potrivit unei OrdonanTe de UrgenTa adoptata de Guvern in sedinTa de la sfarsitul lunii iunie a.c. Se asteapta publicarea ghidului operaTional pentru acest program prioritar.

Centru cultural, nu camin cultural

Majoritatea caminelor culturale din mediul rural din Salaj se afla tot intr-o stare necorespunzatoare sau nesatisfacatoare si nu au directori. Directorul DJCCPCN Salaj, Gheorghe Roman-Chende, ne-a declarat ca situaTia nu s-a schimbat de anul trecut, doar sapte camine culturale avand directori, adaugand ca s-a stopat orice demers pentru numirea unor directori, conform Legii 292/2003, asteptandu-se modificarile la aceasta lege. Directorul DJCCPCN Salaj a explicat ca, atata timp cat legea menTionata nu prevede sancTiuni pentru primari, a fost aproape imposibil de a obliga administraTiile locale sa organizeze concursuri pentru numirea de directori de camine culturale. Pe de alta parte, Roman-Chende si-a exprimat opinia ca denumirea de camin cultural nu mai este de actualitate. O denumire mai actuala, mai potrivita ar fi cea de centru cultural, dand astfel posibilitatea comunitaTilor de a organiza si altceva in aceste asezaminte decat spectacole, a declarat Gheorghe Roman-Chende. Cat priveste programul demarat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru caminele culturale, directorul DJCCPCN Salaj a spus ca toate primariile din Salaj sunt interesate pentru a accesa acest program, dar ca ramane de vazut cate dintre ele vor putea primi fonduri. Si cand. Reamintim ca peste 20 dintre caminele culturale din mediul rural din Salaj au fost reabilitate sau modernizate printr-un program derulat de Consiliul JudeTean, Dezvoltare prin proiecte, judeTul dand aceeasi suma de bani cu care putea contribui si comuna care aplica programul menTionat.

Primariile, incurajate sa infiinTeze posturi de directori de camine culturale

Centrul Culturii TradiTionale (CCT) Salaj a demarat un proiect prin care si-a propus sa incurajeze primariile si consiliile locale din spaTiul rural salajean in demersul de infiinTare a posturilor de directori de camine culturale. Totodata am analizat si decis necesitatea de a le oferi primariilor si consiliilor locale instrumentele necesare desfasurarii activitaTilor specifice in contextul cultural european. Ne dorim, de asemenea, motivarea deplina si implicarea comunitaTilor locale in aplicarea legii caminelor culturale de jos in sus, de la principalii beneficiari ai actului cultural, a declarat Cristian Contras, directorul CCT Salaj. Activitatea Caminului cultural va fi sprijinita din punct de vedere metodologic de CCT Salaj, precum si in scrierea si elaborarea proiectelor de finanTare. Cristian Contras a mai afirmat ca in Uniunea Europeana, localitaTile din mediul rural deTin case de cultura (cluburi culturale) aflate sub autoritatea Consiliului local si care au o activitate diversa sau o anumita activitate specifica zonei. Directorul de camin cultural poate monitoriza informaTia culturala din zona, din judeT, poate propune sau scrie proiecte culturale, iniTiaza sau propune proiecte de colaborare si parteneriat cu localitaTIi rurale din spaTiul Uniunii Europene.

Leave a Comment