Salajeni in Capitala Culturala Europeana

Salajeni in Capitala Culturala EuropeanaSibiul a fost gazda sambata, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, a debutului celei de a zecea editii, jubiliare, a manifestarii Axe de diaspora, eveniment organizat de Asociatia Cetateneasca de Cultura Maghiara (AACM) Sibiu si site-ul transcultural Vilaghirnev Cluj Napoca. Editia din acest an, fireste, s-a integrat in programul Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007. In deschiderea manifestarii au vorbit Szombatfalvi Torok Francisc, presedintele AACM Sibiu; Ion Ariton, prefectul judetului Sibiu; Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu; Klaus Werner Johannis, primarul municipiului Sibiu; Fekete Andras, senator UDMR de Salaj, lideri ai UDMR din judetul Sibiu; preoti; regele Cioaba; diferiti reprezentanti ai minoritatilor din judetul Sibiu. Multiculturalitate. Multilingvism. Diversitate etnica & confesionala. Cultura. Stil. Si, parca, o alta lume decat cea in care traim aici, in Salaj. O lume care, cel putin pentru un an, sta sub semnul culturii. Ca motor al dezvoltarii.

Expresul Zalau – Sibiu

Sub genericul Expresul Zalau – Sibiu, in cadrul manifestarii Axe de diaspora, a avut loc, dupa discursurile oficiale amintite, o prezentare a realizarilor culturale ale maghiarilor din Salaj, prezentare facuta de presedintele UDMR Zalau, Kerekes Edit. Dansuri populare din Salaj – trupa Terbete. Miscarea Hepehupa. Carti si reviste aparute recent in Salaj in limba maghiara. Recital de poezie in limba maghiara si in limba romana, din poeti maghiari si romani, cuprinsi in antologiile editate de Editura Caiete Silvane a Centrului Culturii Traditionale Salaj. Din partea romana au fost invitati sa fie prezenti la aceasta manifestare poetii Cristian Contras, Daniel Hoblea si subsemnatul. Ropote de aplauze dupa recitalul de poezie. Semn bun. Ca romanii si maghiarii pot, si prin poezie, sa paseasca impreuna in spatiul european. Limbaj de lemn, dar altul mai bun nu am gasit. Manifestarea de la Sibiu s-a dorit si una de apropiere intre comunitatile maghiare din judetele Salaj si Sibiu, lucru care va continua si in cursul acestui an.

Salajul, un exemplu pozitiv

Senatorul Fekete Andras ne-a declarat ca ceea ce s-a intamplat sambata la Sibiu este un lucru pozitiv, demn de urmat pentru toti cei care inca, din diferite cauze, nu inteleg ca intelegerea interetnica, colaborarea culturala si prezentarea rezultatelor pozitive ale acestei colaborari sunt cai sigure de integrare europeana. Fekete a subliniat ca Salajul este un bun exemplu in acest sens, al colaborarii rodnice intre oamenii de cultura romani si maghiari.

Despre Capitala Culturala Europeana

Sibiul a fost desemnat in 27 mai 2004, in urma votului final al Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana, drept Capitala Culturala Europeana pentru anul 2007, titlu pe care il imparte cu Luxemburg. Un punct care a cantarit mult in decizie, se mai arata pe site-ul oficial al evenimentului, a fost parteneriatul special cu Luxemburg in organizarea programului pentru 2007, coordonarea evenimentelor intre cele doua orase, cat si multiplele parteneriate si programe de colaborare europeana dezvoltate de Sibiu cu Landshut, Rennes, Klagenfurt, Deventer. Tema aleasa de Sibiu/Hermannstadt pentru Programul Sibiu 2007 isi propune sa prezinte profilul multicultural al acestui oras vechi de opt secole, sub deviza City of Culture – City of Cultures. Conducerea Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 a dezbatut si adoptat in ianuarie 2005 strategia de abordare si pregatire a Programului Sibiu 2007. Iata care sunt obiectivele Programului Sibiu 2007: Imbunatatirea vizibilitatii internationale a Sibiului; Dezvoltarea culturala pe termen lung a orasului; Atragerea vizitatorilor de pe plan national si international; Imbunatatirea sentimentului de mandrie locala si incredere; Cresterea audientei pentru actul cultural; Imbunatatirea coeziunii sociale si dezvoltarii comunitare; Imbunatatirea infrastucturii culturale si non-culturale; Promovarea cooperarii la nivel european; Promovarea creativitatii si inovatiei.

Leave a Comment