Sfanta ciomageala intre biserici (III)

Sfanta ciomageala intre biserici (III)A venit vremea sa incheiem mini-serialul nostru legat de problemele – care persista de la Revolutie incoace – ce tin de retrocedarea bunurilor care au apartinut comunitatii greco-catolice. Cu un titlu care, poate, nu da socoteala, pe de-a intregul, de situatia din Salaj, una oficial calma, fireste, dar care, si la nivel national, se poate rezuma in cateva cuvinte: greco-catolicii vor toate bunurile inapoi, ortodocsii nu vor sa le dea. De la aceasta teza oricum se poate povesti pana maine dimineata, cu mai mari sau mai mici variatiuni (pe aceeasi tema): de vina e Statul, nu Biserica Ortodoxa, restitutio in integrum, Legea 247/2005, partajarea bunurilor, respectarea dreptului la proprietate, ecumenism, dialogul intre reprezentantii a doua biserici surori (hai, macar verisoare) etc. Sa va fie de folos! Si ca un indemn pentru a dezbate public, fara rautate, o tema, zic eu, importanta.

Din episoadele anterioare

In primele doua episoade ale mini-serialului nostru v-am povestit despre: initiativa legislativa a mai multor deputati PSD (si deputatii PSD de Salaj) si PD, de partajare a bunurilor, in functie de numarul de enoriasi (initiativa sustinuta cel putin de Mitropolia ortodoxa de la Cluj, o inititiava care are un precedent, in Slovacia); declaratia parintelui greco-catolic Valer Parau din Zalau, care a spus ca greco-catolicii vor toate bunurile inapoi si ca sunt cu probleme cu retrocedarea Catedralei din Zalau, caz aflat in proces, cum sunt probleme la Badon, unde ortodocsii ar construi in jurul bisercii greco-catolice pentru a o darama sau la Campia Salaj; comentarii, luari de pozitie fata de initiativa partajarii bunurilor (ce ironie, parca ar fi vorba despre un divort, spiritual sau nu); legislatie; situatia construirii de biserici si capele greco-catolice in Salaj, in viziunea ortodocsilor.

Iar ajungem la politica

Episcopul patriarhal de Cluj-Gherla, Prea Sfintitul Florentin Crihalmeanu, a afirmat, la incheirea Sinodului (greco-catolic) din acest an, ca lipsa de decizie a statului roman si ineficienta comisiilor mixte de dialog cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane a facut ca multe lacasuri de cult ale comunitatii greco-catolice sa fie demolate, in ultimii 16 ani, ori stramutate. Episcopul, citat de BBC, a accentuat faptul ca Biserica Greco-Catolica ramane deschisa pentru discutii, dar solicita statului roman elaborarea unei legi speciale privind modalitatea de retrocedare a fostelor proprietati greco-catolice. Totodata, Sinodul greco-catolic a anuntat ca nu este de acord cu propunerea, sustinuta, printre altii, si de presedintele PD Emil Boc, de retrocedare a lacasurilor in functie de numarul de enoriasi. Reprezentantii bisericii Greco-Catolice sustin ca, in acest moment, in Romania nu este respectat dreptul la libertate religioasa si ca tara nu poate intra cu astfel de probleme in Uniunea Europeana. Sinodul Bisericii Greco-Catolice a atras atentia, totodata, ca se revine la un limbaj din perioada communista referitor la prezenta si activitatea altor culte decat cea ortodoxa in Romania si a solicitat respectarea adevarului istoric si al dreptului la proprietate.

Declaratii

*Protopopul ortodox al Zalaului, pr. Stefan Lucaciu, ne-a declarat ca sustine initiativa de partajare a bunurilor in functie de numarul de enoriasi, afirmand ca exista si o cutuma, potrivit careia la plecarea unor enoriasi de la un cult la altul, acestia au dreptul de folosire a bunurilor bisericesti. Parintele Lucaciu ne-a mai spus ca in Protopopiatul Zalau nu sunt probleme deosebite in ceea ce priveste bunurile care au apartinut greco-catolicilor, in afara de Catedrala din Zalau, care face obiectul unui proces ajuns la Curtea de Apel Cluj.

* Andrei Todea, prefectul judetului Salaj: Legea nr. 247/2005 prevede clar ca vor fi restituite

Leave a Comment