Candidatii salajeni la prima proba din cadrul examenului de evaluare nationala, respectiv de Limba si literatura romana, sustinuta in 25 iunie, au intampinat probleme serioase in rezolvarea subiectului de 6 puncte din cele 100 posibile. Absolventilor de gimnaziu li s-a cerut sa identifice tipul subordonatei din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii, din articolul Kindle, de Ion Vianu, publicat in revista Dilemateca, ei trebuind sa aleaga dintre variantele atributiva, predicativa si subiectiva.
Raspunsul corect la aceasta intrebare ar putea face diferenta la notare, implicit la obtinerea mediei de admitere la liceu.
Inspectorul de limba si literatura romana in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu, a declarat ieri, la o conferinta de presa, ca urmeaza a se stabili, cat mai curand modalitatea dupa care se va face notarea candidatilor. Este regretabil ca avem un subiect intr-un examen atat de important care lasa loc de interpretari. Este un subiect care a creat probleme la nivel national. Conform unor profesori de specialitate, propozitia este predicativa, insa, din punct de vedere gramatical este subiectiva. Cel mai probabil, candidatii vor fi notati in functie de argumentarea raspunsului, mai exact de modul in care au delimitat fraza, a declarat Marcel Lucaciu.
Potrivit acestuia, chiar daca nu s-a stabilit clar modul in care se va face notarea la controversatul subiect, la nivelul judetului a inceput deja, inca de la incheierea probei de luni, evaluarea lucrarilor. Profesorii evaluatori sunt cadre cu experienta, cu gradul didactic I, bine pregatiti in cadrul programului national de dezvoltarea competentelor. Las la optiunea lor modul in care vor face corectarea, a precizat inspectorul de specialitate.
Conform baremului de corectare, subordonata este subiectiva, insa propozitia ar putea fi la fel de bine predicativa, sustin mai multi dintre profesori. Subiectul numarul 6 a fost ales dintre cele zece elaborate de Centrul National pentru Evaluare si Examinare, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala.
La primul punct, candidatii au avut de analizat un fragment din opera Ciresarii, de Constantin Chirita. Subiectul al doilea a vizat cunostintele despre textele non-literare. Absolventii de gimnaziu au primit un fragment din articolul Kindle, de Ion Vianu, publicat in revista Dilemateca. Elevii au trebuit sa precizeze numele autorului, numele articolului, sa desprinda mai multe informatii din text. Au primit doua fraze in care au trebuit sa stabileasca subordonata si tipul acesteia si sa descopere valoarea morfologica si sintactica a trei cuvinte din text.
La proba de Limba si literatura romana din cadrul evaluarii nationale s-au inscris la nivelul judetului 2.176 de candidati, dintre care 68 nu s-au prezentat la examen. Niciunul dintre candidati nu a fost eliminat.