Aproximativ 300 de fotografii realizate de elevi si selectate de specialisti ai National Geographic Romania sunt obiectivul nucleu al proiectului Descoperim Salajul si Patrimoniul Mondial UNESCO, lansat ieri, de Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian din Zalau, impreuna cu Grupul Scolar Octavian Goga Jibou, Grupul Scolar Cserey-Goga Crasna si Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar Zalau. Evenimentul a avut loc in sala festiva a unitatii organizatoare, in prezenta reprezentantilor autoritatilor locale si judetene, dar si a partenerilor implicati in proiect.
Coordonatorul de proiect Mirel Matyas, profesor de matematica la colegiul mentionat, a declarat joi, la lansarea proiectului, ca scopul urmarit este promovarea obiectivelor culturale si istorice nationale salajene. Lansam astazi (joi, n.r.) acest proiect care cuprinde doua activitati: o excursie de trei zile prin judet, pentru 30 de elevi, si realizarea unei expozitii cu 300 de fotografii, facute de ei. Fotografiile vor fi selectate pentru expozitie de specialisti ai National Geographic Romania si apoi premiate. Scopul nostru este promovarea patrimoniului judetului. Salajul nu are niciun obiectiv in lista UNESCO, dar vom propune forurilor competente ca unul dintre obiectivele de patrimoniu din Salaj sa fie inscris in aceasta lista, a declarat coordonatorul de proiect, Mirel Matyas.
Potrivit sursei citate, desi nu are obiective in lista UNESCO, Salajul are o serie de obiective culturale si istorice, inscrise pe lista Ministerului Culturii si Patrimoniului National, printre care se numara cele 68 de biserici de lemn, Castrul roman de la Porolissum – Moigrad, Gradina Botanica din Jibou si o serie de rezervatiile naturale, cu specii de plante si animale protejate prin lege. Credem ca prin aceste proiect putem contribui la constientizarea elevilor privind existenta pe teritoriul judetului a unor importante obiective de patrimoniu. Elevii pot fi educati in spiritul pastrarii si protejarii acestora. Elevii trebuie sa inteleaga identitatea culturala locala si nationala in interactiune cu identitatea culturala a Europei si a restului lumii, a declarat Mirel Matyas.
Proiectul este unul amplu, care se va desfasura pana la finalul anului. Astfel, excursia Descoperim Salajul cultural, istoric, etnografic, in care elevii vor face fotografii, va avea loc in luna septembrie si va viza zece obiective din patrimoniul national salajean. Inainte de plecare, elevii vor fi pregatiti intr-un minicurs de fotografie, pentru realizarea unor imagini profesioniste despre plaiurile salajene.
Potrivit lui Mirel Matyas, cele mai bune fotografii vor fi selectate pentru participarea la concursul de fotografie intitulat Salajul turistic de nota 10 si considerat nucleu al proiectului