Elevii salajeni interesati sa-si continue studiile in cadrul invatamantului profesional au la dispozitie peste 200 de locuri in unitatile scolare din judet. Inscrierile pentru aceasta forma de invatamant se deruleaza pe parcursul a trei etape, prima demarand la inceputul saptamanii in curs.
Cei admisi vor primi o bursa lunara in valoare de 200 de lei.
Potrivit informatiilor furnizate de inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, oferta educationala pentru invatamantul profesional cuprinde noua clase, respectiv 252 de locuri in unitatile scolare din judet. Prima etapa de inscrieri se deruleaza in intervalul 7-31 mai, cea de-a doua etapa are loc intre 11-25 iunie, iar cea de-a treia etapa si ultima este programata intre 27-31 august. Poate opta pentru invatamantul profesional orice elev care a finalizat cu succes clasa a IX-a, a declarat Ioan Abrudan.
Zece unitati scolare din judet au propus in planul de scolarizare infiintarea de clase in invatamantul profesional, dupa cum urmeaza: in domeniul mecanica – la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau (o clasa cu 28 de locuri), Grupul Scolar Liviu Rebreanu Hida (o clasa), Grupul Scolar Ioan Ossian Simleu Silvaniei (o clasa) si Grupul Scolar Cserey-Goga Crasna (28 de locuri); in domeniul constructiilor – la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau (o clasa); in domeniile comert si turism si alimentatie publica – la Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau (doua clase); in domeniul fabricarii produselor din lemn – la Grupul Scolar din Sag (15 locuri).
Pentru admiterea la aceasta forma de studiu, va fi pusa la dispozitia elevilor o brosura informativa cuprinzand 16 intrebari care sa lamureasca toate aspectele privind inscrierea. Brosura a fost transmisa tuturor unitatilor de invatamant din judet.
Pana la aceasta data, zeci de firme din judet si-au exprimat optiunea de lua in practica elevii care vor studia, din toamna, in clase profesionale. In situatia in care cererea depaseste oferta de locuri, scoala, impreuna cu operatorii economici parteneri, vor selecta pe cei mai potriviti prin intermediul interviurilor sau probelor de aptitudini.
Procesul educational prevazut in cadrul scolilor profesionale va dura doi ani. La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare de profesionist adevarat in meseria pe care o va face si un certificat care va fi recunoscut la nivel european. De asemenea, absolventii vor putea opta pentru inscrierea in clasa a XI-a pentru a absolvi cursurile liceale cu diploma de bacalaureat.
Pentru mai multe detalii legate de inscrierea la invatamantul profesional, elevii interesati au la dispozitie brosura informativa, site-ul www.alegetidrumul.edu.ro sau pot apela numarul telverde gratuit 0800 816 260.
Aceasta forma de invatamant, aprobata in cadrul programului national Alege-ti drumul, a fost reluata la doi ani dupa ce scolile profesionale si scolile de arte si meserii au fost desfiintate.