Concursul judetean de consiliere prin art-terapie Exprima-te liber!, desfasurat in perioada 3 si 4 mai, in Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, si-a desemnat castigatorii. Aceasta competitie a fost organizata in premiera in judet, de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Salaj, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Zeci de elevi dintre cei peste 300 de participanti la concurs au plecat acasa cu premii in bani, ceilalti concurenti si profesorii coordonatori primind diplome de participare si alte premii oferite de organizatori.
Competitia a avut rolul de a stimula creativitatea elevilor, prin realizarea unor scenete de teatru, prin film, compozitii muzicale cu versuri, fotografii, desene, picturi sau colaje expuse pe panouri sau prin compozitie literara – poezii sau povesti. Candidatii au avut de ales intre doua tematici prin care sa isi puna in valoare ideile, respectiv: influenta negativa a grupului de prieteni si dependenta fata de jocurile de noroc.
Materialele prezentate de catre candidati au pus juriul la grea incercare. Jurizarea s-a facut in functie de respectarea tematicii concursului, de transmiterea clara, concisa si precisa a mesajului, precum si de continutul sau educational, in functie de originalitate si ingeniozitate, precum si de impactul asupra publicului. La nivel liceal, premiul cel mare Exprima-te liber a fost acordat elevilor Colegiului National Silvania Zalau: Alexandru Jecan, Beatrice Grindean, Lavinia Pop, Antoniu Voie si Dragos Pocol (film); premiul pentru Cel mai educativ mesaj a fost acordat elevilor Csoka Richard si Radu Berceanu Radu, de la Grupul Scolar Voievod Gelu Zalau (sceneta); premiul pentru Impact psihologic a fost acordat elevei Bianca Lucaciu, de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei (eseu: Initierea lui Stefan); premiul pentru Cel mai original mesaj s-a acordat elevei Catalina Vaida, de la Grup Scolar Gheorghe Pop de Basesti Cehu Silvaniei (creatie vestimentara si fotografie). Juriul a considerat, desi nu era prevazut initial, sa acorde un premiu pentru popularitate elevului Daniel Boda, din Cehu Silvaniei, care a ridicat sala in picioare exprimandu-si mesajul lui antidependenta prin intermediul unei melodii compuse de el insusi.
La nivel gimnazial: premiul cel mare Exprima-te liber a fost acordat elevilor de la Scoala Gimnaziala Girbou: Sebastian Topan, Manuela Magdas, Alexandru Chis, Oana Pop, Alexandru Muresan, Denisa Campean, Beatrice Muresan, Ovidiu Gavris, Daniela Niste, Alexandra Ciocmarean, Catalin Niste, Marcela Chete, Vlad Rus (sceneta); premiul pentru pentru Cel mai educativ mesaj a fost acordat elevei Ioana Nechita, de la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu Zalau (eseu: Libera exprimare); premiul pentru impact psihologic a fost acordat elevului Dan Mare, de la Scoala Gimnaziala Lucian Blaga Jibou (desen); premiul pentru Cel mai original mesaj s-a acordat elevilor Doina Ardelean, Georgeta Ardelean, Roxana Moldovan, Bianca Trif si Adrian Mitrasca, de la Scoala Gimnaziala Horea Simleu Silvaniei (meloterapie). Premiile, cate 400 de lei pentru marele premiu si cate 200 de lei pentru celelalte premii, au fost inmanate elevilor castigatori de catre Tiberiu Marc, presedintele Consiliul Judetean Salaj, institutie care a asigurat finantarea acestui proiect. Toti elevii si profesorii au primit materiale promotionale (tricouri, genti), inscriptionate cu mesajul proiectului.
Ca urmare a calitatii materialelor realizate de catre elevi si a impactului lor deosebit, la propunerea inspectorului scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, echipa de proiect a decis editarea intr-un volum a creatiilor literare si artistice prezentate in cadrul concursului. De asemenea, se va realiza si un DVD care va cuprinde filmele, scenetele si cantecele realizate de elevi. Toate aceste materiale vor fi promovate si utilizate de catre specialistii preocupati de problematica abordata in cadrul acestui concurs.
Potrivit directorului CJRAE Salaj, Melania Gardan, art-terapia este o metoda revolutionara de dezvoltare a abilitatilor de comunicare a unei persoane, de imbunatatire a stimei de sine si de reducere a nivelului de stres. Art-terapia foloseste arta ca mijloc de expresie pentru comunicarea gandurilor, atitudinilor, conflictelor si sentimentelor mai degraba decat judecarea produselor finale. Obiectivul art-terapiei este libera exprimare a celor care aleg aceasta metoda pentru a se cunoaste mai bine.