Grație unui proiect iniţiat de Grupul de lucru pentru gestionarea fenomenului „mamelor minore” din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj, zeci de mame minore au beneficiat de sprijin și consiliere.
Este vorba despre 25 de mame minore, unele aflate chiar și la a doua sarcină, care provin din comunităţi vulnerabile din comunele: Dragu, Bobota, Şamşud, Năpradea şi Sânmihaiu Almaşului. Ele au fost sprijinite în scopul integrării şi facilitării acesului la serviciile de bază – sociale, medicale și educaţionale. Proiectul „Mamele minore – o poveste adevărată ce poate fi schimbată” a demarat începând cu luna august a anului trecut, având ca parteneri Instituţia Prefectului Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Asociaţia Comunelor din România, dar și școlile și primăriile din comunele precizate. Scopul proiectului a fost implementarea unor acţiuni de gestionare a fenomenului mamelor minore prin colaborarea interinstituţională la nivelul judeţului şi implicarea serviciilor comunitare, obiectivele principale fiind: identificarea cazurilor de mame minore la nivelul comunităţilor vulnerabile predispuse sărăciei şi excluziunii sociale, sprijinirea mamelor minore identificate, în scopul integrării şi a facilitării acesului la serviciile de bază servicii sociale, servicii medicale, servicii educaţionale şi prevenirea maternităţii timpurii în comunităţile vulnerabile, prin informarea şi creşterea gradului de conştientizare a gravităţii fenomenului, în rândul întregii populaţii rurale. Astfel, echipele comunitare integrate din cele cinci comunităţi, formate din consilier şcolar, mediator şcolar, asistent social sau tehnician servicii sociale şi asistent medical, au identificat 25 de mame minore, acordându-le sprijin în accesarea unor servicii de bază. De asemenea, pentru prevenirea maternităţii timpurii, au avut loc mai multe întâlniri cu minore şi minori din comunitaţile vulnerabile şi familiile acestora, care se regăsesc în situaţii vulnerabile de viaţa, din punct de vedere social, medical, educaţional şi pot fi o categorie predispusă acestui fenomen.
Aproape 80 de mame minore în județ în primele opt luni
Aproape 80 de minore din Sălaj au devenit mame în primele opt luni din acest an, arată datele autorităților județene din domeniul protecției drepturilor copilului. Mai precis, 77 de fete minore au născut, cele mai multe provenind din comunități vulnerabile sau acolo unde, din păcate, educația lipsește, iar posibilitățile materiale sunt mult prea mici. Cea mai tânără mamă minoră înregistrată în acest an este o fată de doar 14 ani. Anul trecut, în Sălaj au fost înregistrate 104 mame minore, iar responsabilii cu protecția drepturilor copiilor au atras de nenumărate ori atenția asupra necesității derulării unor programe educaționale, sanitare și de sprijin mai ales în comunitățile vulnerabile, programe derulate de medici de familie și de primării.