Sapte noi gradinite urmeaza a fi construite in judetul Salaj, dupa ce Guvernul a aprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru infiintarea, la nivel national, a 180 de gradinite cu program normal cu trei si patru sali de grupa, cuprinse in Proiectul Reforma educatiei timpurii in Romania.
Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat, ieri, ca este vorba de sase gradinite cu program normal si una cu program prelungit. Acestea urmeaza a fi construite in localitatile: Salatig, Tihau si Peceiu – unitati cu cate doua grupe fiecare; Sarmasag si Cheud – cate trei grupe fiecare; Ip – unitate cu patru grupe (toate fiind gradinite cu program normal) si in localitatea Crasna – unitate cu patru grupe (gradinita cu program prelungit).
Procedurile de licitatie vor fi demarate in urmatoarea perioada, urmand sa fie postate ofertele pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Constructia obiectivelor se estimeaza sa inceapa in luna septembrie 2012, finantarea obiectivelor de investitii fiind realizata din imprumutul acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, potrivit Hotararii de Guvern 1454/2007.
Documentatia tehnico-economica adoptata de Guvern raspunde normelor educationale. Mai exact, proiectul include sali de grupa, vestiar, izolator, grup sanitar interior, spatii auxiliare pentru personal si depozitare, energie electrica, instalatii de apa curenta, canalizare, incalzire centrala. De asemenea, proiectul cuprinde spatii de joaca, spatii verzi, cai de acces pietonale si auto, inclusiv dotari pentru persoane cu dizabilitati. Proiectul Reforma educatiei timpurii in Romania are scopul de a imbunatati calitatea infrastructurii sistemului de educatie timpurie pentru copiii de la 3 la 6/7 ani, prin reabilitarea si dezvoltarea unitatilor de educatie.