Salajenii care au optat pentru inscrierea copiilor la alte scoli decat cea din circumscriptie vor afla, doar in luna aprilie, daca odraslele lor au fost acceptate sau nu in unitatile preferate. Pe de alta parte, aproximativ 230 de copii nici macar nu au fost inscrisi, pana la aceasta data, la scoala.
Aproximativ 550 de copii au fost inscrisi la scoala in cea de-a doua perioada de inscrieri, din intervalul 20-27 martie. Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu au fost probleme la inscrieri, fiind putine unitati la care numarul cererilor a depasit numarul locurilor disponibile. Chiar daca in unele scoli a fost epuizat numarul total de locuri disponibile in cea de-a doua etapa de inscrieri, estimam ca numarul de copii care nu au reusit sa obtina un loc la scoala preferata, alta decat cea din circumscriptie, este destul de mic. Si acestea sunt doar pentru anumite unitati scolare din mediul urban, in principal din municipiu. O situatie exacta vom avea dupa finalizarea repartizarilor copiilor la aceste unitati, a declarat Ioan Abrudan.
In cea de-a doua etapa de inscrieri au fost depuse, de catre parinti, 553 de cereri pentru obtinerea unui loc la alte scoli decat cea arondata domiciliului. La nivelul judetului sunt inscrisi, la aceasta data, 3.353 de copii care vor merge, din toamna, fie in clasele pregatitoare, fie in clasele I. Dintre acestia, 2.980 au optat pentru unitatile din circumscriptia scolara, iar 553 la alte scoli decat cele arondate domiciliului. Astfel, din numarul de 3.763 de copii recenzati, 230 nu au fost inscrisi, inca, la scoala, a precizat inspectorul scolar.
Ieri a fost ultima zi din cea de-a doua etapa de inscrieri, in care parintii au putut depune formularele de inscriere la alte scoli decat cea din apropierea locuintei.
Potrivit sursei citate anterior, scolile in care au fost depuse mai multe solicitari decat locurile disponibile au dreptul de a recurge la metode de selectie a candidatilor, in functie de specificacitatea unitatii de invatamant. De asemenea, intre criteriile ce pot fi adoptate pentru selectia viitorilor elevi ai scolii se numara: copiii orfani, proveniti din familii monoparentale, copiii incadrati in grupe de handicap sau cei care au frati mai mari care urmeaza cursurile in scoala respectiva.
Urmeaza ca, pana la data de 2 aprilie, fiecare unitate scolara sa afiseze listele cu numele candidatilor admisi, precum si cei respinsi din cauza lipsei de locuri ori pentru ca nu indeplinesc criteriile specifice scolii. In 4 aprilie se vor afisa listele cu numele copiilor repartizati in prima etapa (din circumscriptia scolara), al celor repartizati in a doua etapa (cei arondati la alte scoli in functie de domiciliu) si cu locurile disponibile pentru urmatoarele etape de inscrieri.
Urmatoarea etapa de inscriere incepe in 23 aprilie si dureaza trei zile. In acest interval, parintii copiilor ramasi neinscrisi se pot intoarce pe locurile rezervate in unitatile din apropierea domiciliului. Ultima etapa pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si 18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.