Unii au venit cu lucrări funcționale, adevărate proiecte științifice impresionante chiar și pentru un inginer, iar ideile altora s-au regăsit în programe tehnologice utile inclusiv în viața noastră, a adulților. Realizatorii lor sunt elevi de școli gimnaziale, care au participat astăzi la Târgul Regional de știință, program educațional organizat de Biblioteca Județeană Sălaj.
Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „CODE Kids – Programează viitorul comunității tale”, dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări educaționale în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât aproape 5.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în domeniul tehnologic. În cadrul târgului pot fi vizionate proiecte inedite, din sfera științei și a tehnologiei, create de membrii cluburilor de programare CODE Kids din biblioteci publice din județele Sălaj, Cluj, Bihor și Maramureș. Primele două proiecte declarate câștigătoare vor participa la etapa națională a târgului.
Un pas spre viitor
Târgul a fost deschis în această dimineață de managerul Bibliotecii Județene Sălaj, Mariana Marian. Potrivit managerului instituției, târgul din acest an este unul regional, este un program educațional, dar are și o componentă de concurs. La târg participă șase cluburi cu 11 proiecte. Cele două proiecte care vor fi declarate câștigătoare se vor califica la Târgul național de știință. În Sălaj, prima ediție a târgului a fost organizată în anul 2018.
Educația, esențială
La deschiderea târgului a participat și Paul Maghiu, administratorul public al județului Sălaj. „În calitate de reprezentant al Consiliului Județean Sălaj, instituție care finanțează activitatea Bibliotecii Județene Sălaj, pot spune că suntem încântați de astfel de evenimente. Ne bucurăm că și biblioteca, instituție pe care unii o privesc mai tradiționalist, ca o instituție care oferă doar carte, devine o parte importantă în zona de cercetare științifică”, este o parte din mesajul administratorului public.
Proiecte impresionante
Toate proiectele au fost impresionante, iar cei care le-au realizat merită felicitați. Sunt doar niște copii care dovedesc că au minți strălucitoare. Am reușit să mă opresc la proiectul „Energie – alert”, o lucrare realizată de elevii Szerasz Lavinia, Gabriel Stanciu și Adrian Bota de la Clubul „Traditional Coders” din Vișeu de Sus, Maramureș. Proiectul este unul realizat din componente simple, dar eficiente. Este o propunere de sistem care permite măsurarea și verificarea energiei electrice. Lucrarea poate fi folosită inclusiv pentru a măsura nivelul tensiunii electrice din locuințe. O altă lucrare este un proiect de siguranță pentru cicliștii cu deficiențe de auz. Proiectul „Hawk eyes” a fost realizat de elevii Darius Mențea, Maria Mada și Ruben Gabor de la Clubul Codekids Sânmartin. Coordonatoarea clubului este Anca Delia Potre. Un alt proiect interesant este panoul solar conceput și realizat de elevii Maria Marian, Maria Hosu, Teodora Mateș, Radu Chende, Mihai Iepure de la Clubul „Curioșii” Zalău, club al Bibliotecii Sălaj, coordonatori: Ottilia Bodis și Simona Hosu. Este un panou realizat din materiale reciclabile, inclusiv din carton, iar asta face ca sistemul să fie unul foarte ieftin.
[…] Unii au venit cu lucrări funcționale, adevărate proiecte științifice impresionante chiar și pentru un inginer, iar ideile altora s-au regăsit în programe tehnologice utile inclusiv în viața noastră, a adulților. Realizatorii lor sunt elevi de școli gimnaziale, care au participat astăzi la Târgul Regional de știință, program educațional organizat de Biblioteca Județeană Sălaj. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „CODE Kids – Programează viitorul comunității tale”, dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări educaționale în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic… Citeste mai mult […]