La scoala din Fagetu posturile se ocupa dupa inceperea scolii

La scoala din Fagetu posturile se ocupa dupa inceperea scoliiClopotelul a sunat deja inceputul unui nou an scolar, iar conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj a ramas in urma la capitolul asigurarii necesarului de cadre didactice in toate unitatile de invatamant din judet. Se intampla la Scoala Gimnaziala din localitatea Fagetu, comuna Plopis, unde nu mai putin de cinci posturi au fost ocupate abia in cursul zilei de ieri, iar aceasta prin interventii la Ministerul Educatiei.

Inspectorul scolar general Ioan Abrudan sustine ca aceasta unitate scolara, situata intr-o localitate in care majoritatea populatiei este de etnie slovaca, i-a pus intr-o situatie mai dificila. In urma cerintelor venite din partea Ministerului Educatiei, ca in nicio unitate de invatamant sa nu existe la catedra dascali care sa nu fi sustinut un concurs de titularizare dupa anul 2008 si la care sa fi luat sub nota 5, am ramas cu posturi neocupate la scoala din Fagetu. Mai precis, nu au mai fost eligibili pentru a ramane in functie doua educatoare, un invatator si doi profesori de instorie-geografie si matematica, pentru faptul ca nu au sustinut concursuri nationale. Anterior, acestia au fost incadrati pe post in urma promovarii unor concursuri sustinute la nivel judetean, ne-a declarat Abrudan.

Situatia este cu atat mai speciala cu cat in comunitate sunt doar slovaci. Tinand cont de acest aspect, avem nevoie de cadre didactice care ar fi trebuit sa cunoasca si sa predea in limba materna a elevilor. Prin urmare, am solicitat ministerului aprobarea unui concurs pentru ocuparea acestor posturi de catre cadre didactice care nu au sustinut un examen national, a precizat inspectorul scolar general.

Acest concurs a fost organizat in cursul zilei de ieri. Dupa cum ne-a declarat inspectorul de resurse umane din cadrul ISJ Salaj, Viorel Lungu, sase persoane si-au depus dosarele de participare. Pentru posturile de educatoare am avut trei candidati, a mentionat acesta. In aceeasi zi au fost afisate si rezultatele candidatilor, care au promovat acest examen doar cu note intre 5 si 6,5. Doar cinci dintre candidati au ocupat insa un post de predare, unul dintre candidatii la postul de educatoare ratand sansa, obtinand doar nota 5,66.

Scoala Gimnaziala Fagetu este singura din judet cu predare in limba slovaca, unde sunt doar zece posturi de cadre didactice si care incadreaza doar opt clase de elevi. Cu toate acestea, inspectorul scolar general Ioan Abrudan sustine ca este dreptul copiilor din aceasta comunitate sa invete in limba lor materna.

Leave a Comment