Eleva Ligia Alexandra Bodea, aflată în pragul ultimei clase de liceu, organizează în localitatea Iaz, comuna Plopiş, în cel de-al doilea an consecutiv, o tabără de pictură tradiţională pe sticlă destinată copiilor. Activitatea se va desfăşura în perioada 27 iunie-2 iulie, la Casa Muzeu din Iaz, spaţiu tradiţional realizat (cu obiecte vechi de interior, de vestimentaţie şi de artă adunate de la localnicii sat) în urmă cu câţiva ani de Ligia Bodea.
În tabără sunt aşteptaţi zece elevi din Sălaj, mai precis, din Iaz, Plopiş, Zalău şi chiar din Statele Unite ale Americii (un copil din Carolina de Sud, aflat în vacanţă la bunici şi care intrând în posesia unei icoane realizate de Ligia şi-a dorit să fure tainele acestei arte).
Săptămâna viitoare, sub coordonarea Ligiei-Alexandra Bodea şi a profesoarei Floare Tripe Vidican din Oradea, copiii din tabără vor deprinde secretele şi meşteşugul tradiţional al picturii pe sticlă, cu respectarea canonului în realizarea icoanei pe sticlă şi vor lua parte la câteva excursii în judeţ.
Proiectul vizează şi valorificarea originalului, autenticului, interpretarea artei tradiţionale prin realizarea icoanei-pictură pe sticlă. Pasiunea Ligiei Bodea pentru pictura pe sticlă va fi împărtăşită şi altor copii din dorinţa de a reînvia această preocupare şi binecunoscutul meşteşug care a existat în Transilvania.
În ultima zi, lucrările vor fi premiate, acestea însă vor rămâne la familiile micilor artişti.
Gazda şi organizatoarea taberei de la Iaz va oferi şi în acest an lucrarea pe care o va picta în zilele următoare în scop umanitar, la un Bal de Caritate. Tânăra iubitoare de artă şi tradiţii locale autentice intenţionează să organizeze şi anul viitor o tabără similară de pictură pe sticlă şi să deschidă în Iaz un Centru de pictură a icoanelor pe sticlă pentru şcolari.
Cea de-a doua ediţie a taberei de pictură pe sticlă de artă tradiţională se va derula sub genericul: Tradiţie şi originalitate-Icoana din sufletul meu şi include între parteneri şi organizatori: Asociaţia „Alexandra – Etno Iaz”, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Primăria comunei Plopiş şi Şcoala Gimnazială Plopiş.