Elevi sălăjeni, premiaţi pentru talentul lor literar

Elevi sălăjeni, premiaţi pentru talentul lor literar

Nouă elevi sălăjeni au fost răsplătiţi cu premii, diplome, cărţi, bani şi felicitări pentru scrierile lor literare prezentate la cea de-a XVI-a ediţie a Concursului de creaţii literare, organizat de Cenaclul literar Silvania şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Competiţia din acest an a reunit elevi de liceu şi gimnaziu din tot judeţul şi s-a derulat pe două secţiuni: poezie şi proză.

Festivitatea de premiere a avut loc joi, în prezenţa juriului, a reprezentanţilor Casei de Cultură a Sindicatelor şi a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, prilej cu care a fost lansată şi antologia de versuri şi proză Zbor 3. Lucrarea a văzut, recent, lumina tiparului la Editura Caiete Silvane (a apărut sub egida Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău-prin grija Violetei Vişen, şi a Cenacului literar Silvania, cu sprijinul financiar al Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău) şi reuneşte scrieri ale elevilor (12 la număr) premiaţi în cadrul aceluiaşi concurs, la ediţiile XI-XV.

Creaţiile lor dezvăluie un univers tematic dominat de evocarea lumii copilăriei, de evidenţierea crizelor adolescenţei, de mărturisirea, cu sinceritate, a nedumeririlor în faţa spectacolului bacovian, crepuscular, pe care-l oferă societatea contemporană. Poeziile selectate mărturisesc faptul că nu le este străină autorilor cunoaşterea tendinţelor din literatura contemporană (…). Prozele cuprinse în volum sunt de factură diferită: unele îmbrăţişează formula jurnalului sau sunt amintiri despre anotimpurile adololescenţei (Maria Patricia Birtocean), altele manifestă preferinţa pentru proza de tip eseistic sau chiar pentru roman. Toate dovedesc existenţa talentului chiar dacă în construcţia lor se constată unele stângăcii, a apreciat în prefaţa volumului, prof. Iuliu Suciu.

Lucrările prezentate la ultima ediţie a concursului litarar au fost evaluate de profesorii: Ion Piţoiu Dragomir, Marcel Lucaciu, Daniel Hoblea, Imelda Chinţa şi Iuliu Suciu-preşedintele Cenaclului Silvania. La secţiunea Poezie s-au remarcat: Camelia Crişan (Grup Şcolar Gheorghe Pop de Băseşti Cehu Silvaniei, clasa a XI-a) – premiul I; Mădălina Pop (Liceul de Artă Ioan Sima Zalău, clasa a XI-a) – premiul II; Larisa Ioana Man (Colegiul Naţional Silvania Zalău, clasa a X-a) – premiul III; Andrei Fer (Colegiul Naţional Silvania Zalău, clasa a IX-a) – menţiune.

La secţiunea Proză lucrările cele mai apreciate au fost semnate de: Anamaria Rodica Teglaş (Liceul Teoretic Ion Agârbiceanu Jibou, clasa a X-a) – premiul I; Denisa Bianca Petric (Colegiul Naţional Silvania Zalău, clasa a X-a) – premiul II; Paula Bărburaş (Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Zalău, clasa a VIII-a) – premiul III; Daniel Barna (Liceul Pedagogic Gheorghe Şincai Zalău, clasa a IX-a)-menţiune. Marele premiu a fost acordat, atât pentru proză, cât şi pentru poezie, elevei din clasa a XI-a A de la Colegiul Naţional Silvania Zalău, Alexandra Maria Mureşan.

Mă bucură mult că acest concurs, care a devenit tradiţie pentru judeţul Sălaj a câştigat atâţia adepţi. Poezia şi literatura sunt în ziua de azi un remediu şi o bucurie a minţii. Am apreciat nu doar sensibilitatea versurilor scrise de voi, ci şi faptul că multe dintre versuri s-au bazat pe o citire atentă a poeziei contemporane. Apreciez că mai găsiţi timp şi pentru carte şi pentru inimă. Poezia reprezintă un sentiment, o sugestie, o imagine şi în acelaşi timp, poate fi o foarte discretă declaraţie de dragoste, făcută în mod solemn. Voi ca elevi nu vă puteţi limita doar la poezia studiată, ci trebuie să fiţi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în jurul vostru, cu tot ceea ce este în vogă, a subliniat scriitorul Marcel Lucaciu-inspector şcolar.

În final, aşa cum a arătat şi Imelda Chinţa, cei nouă elevi premiaţi au fost îndemnaţi să continue să se îndrepte spre cuvântul scris şi să persevereze în cultivarea talentului pe care-l au.

Leave a Comment