Copiii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei învaţă să-şi apere singuri viaţa

Copiii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei  învaţă să-şi apere singuri viaţa

E bine cunoscută importanţa focului dar şi puterea lui mistuitoare. A-i învăţa pe cei mici despre foc e primul pas în a le salva viaţa. Este important, de asemenea, să fii cu ochii in patru atunci când circuli pe drumurile publice, mai ales că victimele accidentelor de circulaţie nu sunt puţine.

Încercăm să-i învăţăm pe elevii noştri cum să se apere , mai ales că mulţi dintre ei chiar nu au pe nimeni altcineva care să-i îndrume. Iar când acţiunile dascălilor sunt conjugate cu cele ale profesioniştilor rezultatul e mai puternic

Săptămâna trecută, elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei au participat la un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu. A fost o acţiune amplă, prin care atât elevii, cât şi cadrele didactice au fost instruiţi asupra comportamentului pe care trebuie să-l adopte în caz de alarmare.

Instructajul general a fost făcut cu o zi înainte de către domnul locotenent Cristian Pădurean de la Secţia de Pompieri din Şimleu Silvaniei, instituţie cu care şcoala noastră a încheiat un protocol de colaborare în cadrul parteneriatului educaţional ,, Focul, prieten sau duşman?”.

Exerciţiul a facut parte din activităţile cuprinse în proiectul de parteneriat ,, Îmi apăr singur viaţa” încheiat cu Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, Compartimentul Situaţii de Urgenţă şi a fost pregătit de către domnul inspector Adrian Casapu.

Activitatea a început printr-o instruire în legătură cu comportamentul care trebuie adoptat în caz de incendiu, cât şi a etapelor care trebuie respectate în caz de evacuare.

A urmat…incendiul. A sunat alarma, elevii, însoţiţi de cadrele didactice de la clasă au fost evacuaţi pe căile de acces stabilite prin planul de evacuare, au ajuns la punctul de întâlnire şi s-a făcut prezenţa. Din păcate, lipsea o elevă din clasa a IX-a. În acest moment, au intervenit voluntarii Crucii Roşii Sălaj, coordonaţi de doamna doctor Katona Zita. În pas alergător, s-au deplasat în incinta şcolii, au recuperat victima, i-au făcut respiraţie artificială şi masaj cardiac. După ce s-au asigurat că aceasta este în afara oricărui pericol, au pornit spre altă urgenţă. Cu Crucea Roşie Sălaj, şcoala noastră desfăşoară parteneriatul educaţional ,,Minte sănătoasă în corp sănătos”, care se încheie în fiecare an prin amabilitatea doamnei director a instituţiei sus amintite, Laura Bungenţeanu.

A fost un exerciţiu extraordinar de util, elevii noştri au fost sensibilizaţi în legătură cu pericolele care pot surveni atunci când, din neatenţie, se produce un incendiu. Şi mai ales, au învăţat cum să se salveze, înainte să fie prea târziu, şi că pe primul loc în astfel de situaţii este omul.

În această săptămână, elevii noştri au învăţat cum să se apere de pericolele străzii, în cadrul proiectului de parteneriat educaţional ,,Educaţie şi circulaţie” încheiat cu Poliţia Şimleu Silvaniei . Şeful Poliţiei Rutiere Şimleu Silvaniei, inspector Gabriel Coman , însoţit de agent de poliţie Alina Lazăr, au fost prezenţi în unitatea noastră şi le-au vorbit elevilor despre importanţa respectării regulilor de circulaţie şi despre modalităţile de prevenire ale accidentelor pe drumurile publice.Vine vacanţa, mulţi dintre copii vor pleca în excursii, în tabere sau acasa, şi este important să cunoască aceste lucruri. Această activitate a prezentat un interes deosebit mai ales din partea elevilor care doresc să obţină permisul de conducere sau care circulă cu bicicleta.

Toate aceste proiecte educaţionale au fost realizate de doamna profesor Elena Casapu, cu sprijinul conducerii şcolii, doamna director profesor Mariana Adriana Faur şi doamna director adjunct psihopedagog Ioana Narcisa, a responsabilului Comisiei PSI din şcoală , domnul maistru Ioan Martin , precum şi al celorlalte cadre didactice din şcoală.

Sperăm ca totul să rămână la nivel de exerciţiu, să nu fie nevoie niciodată de astfel de intervenţii, dar dacă totuşi se întâmplă, trebuie să fim pregătiţi. Şi nu uitaţi ,, Nu vă jucaţi cu focul!”,,Viaţa are prioritate!”

Leave a Comment