Examenele oftamologice periodice, dar și protecția ochilor și a vederii lucrătorilor, sunt doar câteva din obligațiile angajatorilor care au posturi în care se utilizează calculatoare, laptopuri sau alte dispozitive cu ecran de vizualizare.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj reamintesc angajatorilor că locurile de muncă în care sunt utilizate echipamente cu ecran de vizualizare constând în calculatoare, laptopuri, tablete sau alte dispozitive, trebuie amenajate astfel încât să ofere lucrătorilor confort și libertate de mișcare. „Angajatorii au obligația de a face o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condițiile de securitate și sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce privește eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice și solicitare mentală”, au precizat aceștia.
Pauze – pentru reducerea suprasolicitării
De asemenea, angajatorul trebuie să planifice sarcinile angajatului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în fața ecranului de vizualizare. Reprezentanții ITM Sălaj atrag atenția cu privire la ecranul dispozitivului, dar și la imagine că trebuie să fie stabilă, să nu prezinte străluciri supărătoare sau reflexii care ar putea deranja utilizatorul. Masa sau suprafața de lucru să fie puțin reflectantă, să aibă dimensiuni suficiente și să permită o amplasare flexibilă a ecranului, a tastaturii, a documentelor și echipamentului auxiliar. În ceea ce privește scaunul de lucru acesta trebuie să fie stabil, să asigure lucrătorului libertate de mișcare și o poziție confortabilă, trebuie să poată fi reglat pe vertical, iar spătarul trebuie să poată fi înclinat și reglat. O altă obligație a anagajatorilor, prevăzută de legislația în vigoare este cu privire la mediul de muncă. Astfel, prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să își schimbe poziţia, să se poată mișca și să aibă condiții optime de iluminat, căldură și umiditate.
Consultații oftalmologice și ochelari
Potrivit reprezenaților ITM Sălaj, obligațiile angajatorilor includ examenele oftamologice periodice, ochelarii, dar și asigurarea protecției ochilor angajaților. „Lucrătorii beneficiază de examene oftalmologice periodice sau ori de câte ori apar tulburări de vedere, iar în cazul în care este necesar, angajatorul trebuie să le asigure dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activităţii respective. Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, astfel că măsurile luate de către angajator nu implică costuri financiare pentru lucrători”, au precizat inspectorii de muncă.
[…] Examenele oftamologice periodice, dar și protecția ochilor și a vederii lucrătorilor, sunt doar câteva din obligațiile angajatorilor Citeste mai mult […]