Regina Elisabeta a II-a, demnitate şi decenţă

Ben Madadi

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii n-a acordat niciodată niciun interviu, nu şi-a exprimat părerea despre nimic. În serviciul popoarelor al căror şef de stat era, Regina Elisabeta n-a vorbit ca nu cumva să nu fie de acord cu vreun politician ales democratic. A tăcut peste şapte decenii în care toată lumea ar fi dorit să audă ce are de spus. Să nu faci nimic e cel mai greu lucru. Cu toţii am văzut cum oamenii nu se abţin nici de la cele mai mici abuzuri când le dai o minimă putere. Să ai o asemenea poziţie la vârful unuia din cele mai bogate şi puternice state ale lumii şi să nu faci absolut nimic prin care să te faci remarcat ca om, timp de 71 de ani, în respect faţă de popor şi de aleşii lor, înseamnă cu adevărat demnitate şi decenţă.
Când cei mai puternici oameni ai lumii, de la preşedinţi americani până la cei mai temuţi dictatori, se înscriu la o lungă listă de doritori să fie văzuţi şi fotografiaţi cu tine, toată lumea ştie că eşti peste ei deşi nu deţii puterea lor instituţională. Deţii puterea morală, puterea exemplului. Care exemplu? Exemplul decenţei, exemplul demnităţii, dar mai ales exemplul patriotismului.
Regina Elisabeta întotdeauna a spus că ea îşi face doar datoria faţă de oameni. Nu se îndoieşte niciun om de bună credinţă de acest lucru. Până în ultimele zile, cu ultimele puteri, a continuat să-şi servească ţara. A murit în mai puţin de două zile de la primirea doamnei Liz Truss la castelul Balmoral, în Scoţia, pentru a o desemna primul ministru al ţării.
Decenţa şi onoarea reginei Elisabeta au oferit un exemplu pentru toţi liderii lumii, dar din păcate astfel de conducători nu se repetă prea des. Milioane de oameni vor plânge după regina Elisabeta. Şi merită să regretăm pierderea unuia din cele mai mari exemple de decenţă pe care omenirea ne-a oferit. Să sperăm să mai apară în curând astfel de exemple într-o lume care pare să se îndrepte din ce în ce mai mult spre megalomanie şi brutalitate în rândul conducătorilor.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

3 Thoughts to “Regina Elisabeta a II-a, demnitate şi decenţă”

  1. […] Ben Madadi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii n-a acordat niciodată niciun interviu, nu şi-a exprimat părerea despre nimic. În serviciul popoarelor al căror şef de stat era, Regina Elisabeta n-a vorbit ca nu cumva să nu fie de acord cu vreun politician ales democratic. A tăcut peste şapte decenii în care toată lumea ar fi dorit să audă ce are de spus. Să nu faci nimic e cel mai greu lucru. Cu toţii am văzut cum oamenii nu se abţin nici de la cele mai mici abuzuri când…  » Mai multe detalii […]

  2. […] Ben Madadi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii n-a acordat niciodată niciun interviu, nu şi-a exprimat părerea despre nimic. În serviciul popoarelor al căror şef de stat era, Regina Elisabeta n-a vorbit ca nu cumva să nu fie de acord cu vreun politician ales democratic. A tăcut peste şapte decenii în care toată lumea ar fi dorit să audă ce are de spus. Să nu faci nimic e cel mai greu lucru. Cu toţii am văzut cum oamenii nu se abţin nici de la cele mai mici abuzuri când… Citeste mai mult […]

  3. Anonim

    Regina ELISABETA a II-a a Marii Britanii este cu atât mai prețuită de români deoarece a asigurat cea mai fastuoasă primire cu care a fost onorat vreodată un șef de stat român, e vorba de NICOLAE CEAUȘESCU .

Leave a Comment