Legea Educatiei Nationale aduce disponibilizari

Legea Educatiei Nationale aduce disponibilizariAproximativ 3.500 de posturi din intreaga tara urmeaza a fi reduse odata cu aplicarea Legii Educatiei Nationale, se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Presedintele Ligii Sindicatului din Invatamant (LSI) Salaj, Eusebiu Lehene, a mentionat ca aceasta este doar prima dintre consecintele adoptarii acestei legi. Sustin ca aceasta Lege a Educatiei Nationale nu este una care sa raspunda exigentelor unui invatamant de calitate, ci a unor interese din interiorul coalitiei guvernamentale, pentru economii la bugetul de stat prin care sa-si acopere datoriile acumulate in campania electorala.

Din nefericire, aceste economii sunt facute pe spatele profesorilor. Aplicarea Legii Educatiei Nationale va reduce mii de posturi didactice, incepand cu luna februarie, prin aprobarea unei prevederii prin care profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I, nu vor mai avea norma de predare redusa cu doua ore. Altfel spus, daca pana acum aveau o norma de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o norma de predare de 18 ore. In conformitate cu calculele facute de expertii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, acest lucru inseamna o reducere totala a 3.500 de posturi didactice din invatamantul preuniversitar, a declarat Lehene.

Potrivit sursei citate, aceasta reducere a fost deja inclusa in Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de invatamant a primit la cheltuielile cu personalul mai putin cu 25 la suta fata de 2010. In acest context sunt inevitabile disponibilizarile in sistem, incepand cu cel de-al doilea semestru scolar. Nu se stie inca de unde anume se vor opera aceste reduceri de personal. Cert este ca eliminand norma de predare redusa, creste cu 15 la suta norma didactica de predare. Cu acelasi procent va si scadea numarul de posturi, a precizat liderul LSI Salaj.

De asemenea, Lehene sustine ca prin aceasta Lege a Educatiei Nationale a fost eliminata si posibilitatea pensionarii anticipate cu trei ani a cadrelor didactice.

Leave a Comment