Salariile profesorilor ar putea fi majorate de anul viitor

Salariile profesorilor ar putea fi majorate de anul viitorSalariile cadrelor din invatamant ar putea fi majorate incepand cu anul viitor, in baza noii grile de salarizare. Aceasta este partea pozitiva care a incheiat discutiile avute de sindicalisti cu ministrul Educatiei si cu ministrul Muncii, si care, de altfel, i-a nemultumit pe reprezentantii sindicali. Potrivit liderului Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, majorarile aduse in lista de salarizare si promise vor fi nesemnificative, astfel ca programul miscarilor de protest ramane in picioare.

Sindicatele din Educatie nu inceteaza lupta si se pregatesc din nou de proteste. Negocierile purtate de sindicalistii din invatamant pentru modificarea noii grile de salarizare au esuat. Prin majorarile promise, dascalii raman ultimii din randul bugetarilor in grila salarizarii unitare. S-a plecat de la o grila cu un coeficient de 1,65 pentru un profesor debutant si pana la 4,4 pentru un profesor de gradul I si cu maxim de vechime, in conditiile in care legea prevede un coeficient minim de 1 (reprezentand salariul minim) si 15 (salariul presedintelui). Prin urmare, venitul lunar al celui mai calificat dascal, cu vechime maxima, nu trece de ultima treime din grila de salarizare. La primele negocieri purtate in cursul saptamanii trecute, am ajuns la un coeficient de 1,95 pentru profesor debutant si la 4,98 pentru cadrele didactice cu vechime, ceea ce reprezinta o crestere nesimnificativa. Dupa mitingul ce a avut loc luni la Bucuresti, s-au purtat alte negocieri, ajungand la un coeficient pentru profesori, in grila de salarizare, intre 2,05 si 5,20. Acestea sunt datele la care s-au oprit negocierile, pentru ca, din pacate, nu avem sustinerea ministrului Educatiei, ne-a declarat Lehene. Potrivit acestuia, sindicalistii aspirau la un coeficient de pana la 8 la suta.

Nemultumiti astfel de rezultat, sindicatele din invatamant se pregatesc de noi proteste. Eusebiu Lehene a declarat ca in cursul zilei de astazi va convoca la sedinta liderii de sindicat din judet, in cadrul careia vor stabili masurile de protest pentru perioada urmatoare. Cert este ca intr-adevar lumea a inceput sa se miste, sper ca si colegii mei sa realizeze si sa ia masuri. Multi cunosc faptul ca forma actuala a legii salarizarii unitare si a Legii Educatiei Nationale pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea nu le convine. Voi analiza deciziile si propunerile colegilor mei inainte de a lua masuri, a afirmat liderul LSI Salaj, adaugand ca modificarile propuse de guvern prin legile anterior mentionate vor duce la reduceri de personal succesive in urmatorul an. Prin urmare, promisiunile guvernantilor nu vor aduce modificari in programul miscarilor de protest.

Leave a Comment