Daniel Mureşan
În anul 1985, la moartea lui Konstantin Chernenko, poporul sovietic sătul de lunga domnie a lui Brejnev și de cei doi ce i-au urmat, își dorea un lider tânăr. Gorbaciov era pe lista scurtă a Biroului Politic, doar că bătrânii din partid s-au temut ca acesta să nu rămână la putere vreo două decenii. Adică să fie la fel de puternic ca Stalin. Sau să bea ca el și să muncească mai puțin. După o luptă politică acerbă, a câștigat Mihail.
Începutul domniei a fost precaut, dar încet a conștientizat că trebuia o reformă îndrăzneață, Occidentul mărind pe zi ce trecea decalajul tehnologic. Perestroika a început cu o timidă descentralizare, stimulând fluxul de idei și înnoirea. Se copia capitalismul din anii 70. Dar toate acestea nu mergeau fără un anume grad de libertate în sistemul politic. Gorbaciov știa că Uniunea Sovietică e ținută laolaltă de falsa doctrină marxist-leninistă și de frică. A riscat, nu știu dacă voit sau nevoit. Odată ce rușii au descoperit că pot vorbi liber, colosul cu picioare de lut s-a prăbușit. Președintele sperase că va deschide doar puțin ușa către Occident. Poporul a scos-o din balamale.
Între timp, la trei decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice, multe dintre presupusele triumfuri ale lui Gorbaciov s-au dovedit a fi efemere. Intenția lui nu a fost să pună capăt comunismului, ci să-l îmbunătățească și să-l întărească. Pentru el, un fost stalinist, a fost un mare curaj să reformeze imperiul împotmolit în propriul trecut, ce se mințea în fiecare zi. După o scurtă înflorire a liberalismului, speranțele pentru democrație în Rusia s-au ofilit. Pacea pe care Gorbaciov a construit-o în Europa, s-a năruit odată cu venirea lui Putin. Oricum, ce a făcut el pentru democrația din întreaga lume va rămâne în istorie.
Liderii care dau dovadă de curaj, integritate și umanitate nu sunt întotdeauna recompensați. Doar cei care prețuiesc aceste principii – împreună cu libertatea și democrația – pot să arate recunoștință pentru un om care s-a străduit să-și păstreze angajamentele față de propria națiune, dar și față de întreaga lume. Integritatea lui Gorbaciov a ajutat la salvarea lumii. Pentru o vreme!
[…] Daniel Mureşan În anul 1985, la moartea lui Konstantin Chernenko, poporul sovietic sătul de lunga domnie a lui Brejnev și de cei doi ce i-au urmat, își dorea un lider tânăr. Gorbaciov era pe lista scurtă a Biroului Politic, doar că bătrânii din partid s-au temut ca acesta să nu rămână la putere vreo două decenii. Adică să fie la fel de puternic ca Stalin. Sau să bea ca el și să muncească mai puțin. După o luptă politică acerbă, a câștigat Mihail. Începutul domniei a fost precaut, dar încet… Citeste mai mult […]
[…] Daniel Mureşan În anul 1985, la moartea lui Konstantin Chernenko, poporul sovietic sătul de lunga domnie a lui Brejnev și de cei doi ce i-au urmat, își dorea un lider tânăr. Gorbaciov era pe lista scurtă a Biroului Politic, doar că bătrânii din partid s-au temut ca acesta să nu rămână la putere vreo două decenii. Adică să fie la fel de puternic ca Stalin. Sau să bea ca el și să muncească mai puțin. După o luptă politică acerbă, a câștigat Mihail. » Mai multe detalii […]