Noua Lege a Educatiei aduce schimbari radicale in invatamant

Noua Lege a Educatiei aduce schimbari radicale in invatamant

Modificarile propuse pentru asa-zisa inovare a sistemului de invatamant, prin noua Lege a Educatiei, presupun schimbari radicale, care afecteaza atat cadrele didactice, cat si elevii. In timp ce profesorii vor fi angajati de conducerea unitatilor de invatamant, elevii vor trebui sa dea o sumedenie de examene pentru a intra la liceu.

Fara examen de titularizare pentru profesori

Examenul de titularizare la nivel national ar putea fi eliminat, conform prevederilor din noua Lege a Educatiei, profesorii urmand a fi angajati de fiecare scoala in parte. Aceasta masura ii nemultumeste insa pe sindicalistii din educatie. Acestia sustin ca disparitia titularizarii din invatamant ar insemna o nesiguranta a locului de munca, o tensiune in plus, iar pentru unitatile scolare, in unele zone, o lipsa acuta a personalului calificat. Va exista totusi un concurs de titularizare, la nivel national, insa unitatile scolare in parte vor face angajarile.

Este greu sa ne dam seama acum ceea ce vrea Ministerul Educatiei sa aduca nou in invatamant. Nici nu se stie daca aceasta masura va fi aplicata retroactiv, afectand actualii titulari, sau doar pentru viitoarele cadre didactice. Momentan, aceste modificari reprezinta un pericol pentru colegii mei, astfel ca reactia lor nu va fi tocmai buna. Este si normal dupa atatea schimbari in sistemul de invatamant, a mentionat Eusebiu Lehene. In conditiile unei legi a salarizarii unitare si o incadrare a cadrului didactic intr-o grila standard, posibilitatea ca scoala sa ofere sporuri de maximum 30 la suta pentru cadrul didactic nu va duce la o concurenta foarte mare, a declarat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Marian Pop.

Examenul de titularizare a mai fost modificat, chiar anul trecut. In prezent, atat organizarea concursului, cat si evaluarea lucrarilor se realizeaza la nivel local de catre fiecare inspectorat scolar in parte, in timp ce in anii precedenti, notarea lucrarilor avea loc in alte judete. In Romania predau peste 210.000 de profesori, angajati pe viata in invatamant, respectiv titulari, si 60.000 de suplinitori, care semneaza contracte anuale cu inspectoratele scolare. La nivelul judetului Salaj, predau in unitatile scolare aproximativ 2.500 de profesori titulari si alti peste 700 de suplinitori.

Admiterea la liceu, conditionata de mai multe examene

Admiterea la liceu ar putea consta, potrivit noii Legi a Educatiei, intr-o evaluare din toate disciplinele, la care se adauga o proba practica privind utilizarea calculatorului, dar si referintele profesorului despre respectivul elev. Noua Lege a Educatiei prevede evaluarea elevilor, transcurriculara. Este vorba despre sustinerea de catre candidati a doua probe scrise, una de stiinte si alta umanista. Pe langa aceste probe, candidatul va sustine o proba practica privind utilizarea calculatorului. Rezultatul acestei evaluari, inclusiv portofoliul elevului, reprezinta 70 la suta din media de admitere. Liceele care doresc sa organizeze un test de selectie pentru admiterea candidatilor, vor putea face acest lucru.

Testul la nivelul liceului reprezinta 30 la suta din nota de admitere, a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, noul sistem de evaluare va fi anuntat elevilor care intra in clasa a V-a, pentru ca modificarile aduse de Legea Educatiei sistemului de invatamant au aplicari imediate sau la anumite intervale de timp, astfel incat elevii sa nu fie pusi in fata unui sistem de evaluare nou, pentru care nu sunt pregatiti. De exemplu, evaluarea transcurriculara pentru disciplinele stiinte presupune intrebari din fizica, chimie, matematica, iar cea la disciplinele umaniste, din materiile care se incadreaza in acest domeniu.

In acest context, vom termina cu acele evaluari cu care au fost obisnuiti elevii de ani de zile si care faceau referire stricta la matematica si limba romana, a mai spus Funeriu.

Examen de bacalaureat, din doua probe

Si examenul national de bacalaureat ar putea fi modificat, din nou, urmand sa aiba doar doua probe scrise, potrivit proiectului noii Legi a Educatiei. Noul tip de bacalaureat este gandit cu probe scrise la romana si la matematica sau istorie. Forma actuala cu trei probe de competente derulate pe parcursul semestrului si trei probe scrise programate in vara are toate sansele sa fie inlocuita, chiar de anul viitor, Ministerul Educatiei confirmand ca noul proiect al legii invatamantului prevede doua probe scrise in loc de trei. Astfel, incepand cu anul scolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la romana si la matematica sau istorie (in functie de profilul liceului), fiind pastrate, totodata, testele de competente din cursul anului.

O alta modificare adusa de noua lege este diminuarea numarului de ore pe care elevii le vor petrece la scoala, orarul scolar urmand sa aiba 20 de ore in cazul claselor I-IV, 26 de ore in cazul gimnaziului, si 30 de ore in cel al liceului. In ceea ce priveste reformarea curriculei, devenita sufocanta pentru elevi, primul pas va fi unul experimental. Mai exact, incepand cu toamna viitoare, cateva zeci de scoli din tara vor intra intr-un program pilot, ceea ce va presupune ca elevii respectivelor unitati de invatamant vor invata dupa noi planuri de lectie si noi discipline. Proiectul Legii Educatiei va fi transmis pentru o prima lectura Guvernului, dupa care va fi supus dezbaterii publice pentru o luna de zile.

Leave a Comment