Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au de unde sa taie cele 15.000 de posturi in invatamant care trebuie sa dispara pana la data de 1 septembrie. O varianta in reducerea celor 15.000 de posturi din invatamant, incepand cu 1 septembrie 2010, ar fi ca profesorii ramasi sa predea mai multe ore.
In prezent norma unui dascal este de 18 ore pe saptamana, dar sindicalistii spun ca Ministerul Educatiei poate propune majorarea normei la 20 de ore, printr-o Ordonanta de Urgenta care sa modifice Statutul cadrului didactic. In unele scoli ar putea fi comasate clasele. De exemplu, din trei clase cu cate 20 de elevi s-ar putea face doua clase a cate 30 de elevi, numar maxim prevazut de lege.
In acest caz, activitatea profesorilor este restransa. Asta inseamna ca unii titulari vor pleca la alte scoli, in locul suplinitorilor. O alta varianta ar fi ca directorii de scoli sa nu mai fie degrevati de ore. Potrivit sindicatelor, aproape 15.000 de directori nu isi fac norma iar in locul lor predau suplinitorii. In prezent, din cele 243.000 de posturi didactice, doua treimi sunt ocupate de titulari.
46.000 de norme sunt ocupate de suplinitori, iar 5.200 de posturi apartin necalificatilor. Sa nu uitam nici de pensionarii care predau la ore sau de profesorii asociati. Astfel, ministerul are 69.000 de posturi, din care ar putea taia. Potrivit raportului privind starea invatamantului din 2009, in gimnaziu, un profesor preda in medie la 11 elevi, iar in liceu are 15 elevi.
In judetul Salaj, exista in total 4.778 de posturi (3.535 didactice) dintre care 4.658 sunt finantate de Consiliile Locale, 92 de catre Consiliul Judetean, iar restul, de 130 de posturi, sunt finantate de catre Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii. Viorel Lungu, inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, ne-a declarat, ieri, ca aceasta reducere, desi va afecta unele posturi, va duce la imbunatatirea calitatii invatamantului salajean.
Eliminarea celor 234 de posturi din invatamantul salajean va trebui facuta fie prin comasari de clase, fie prin disponibilizarea personalului necalificat si a pensionarilor, ceea ce ar duce la imbunatatirea calitatii actului de invatamant. La nivelul judetului sunt 2.499 de cadre titulare pe post, 617 suplinitori calificati, 70 de norme ocupate de pensionari si aproximativ 90 de posturi de profesori necalificati, a mentionat Lungu.
Sindicalistii din educatie se tem insa ca masurile ministerului ar putea da peste cap sistemul de invatamant. Astazi incep negocierile dintre sindicalistii din educatie si guvernanti.
Reprezentantii Guvernului sustin ca reducerile nu vor afecta cadrele didactice calificate, ci posturile de suplinitori, necalificati si pensionari. Liderii sindicalisti sunt insa nemultumiti si spun ca vor ataca ordonanta Guvernului in care este prevazuta diminuarea cu 10 la suta a posturilor. Mai mult, dascalii ameninta cu greva generala.