A participat la lupte grele împotriva germanilor, a mărșăluit pe jos distanțe inimaginabile, dar a supraviețuit, iar astăzi, sălăjeanul Ilie Pop împlinește 101 ani, se arată într-un mesaj al Parohiei Ortodoxe Sălăjeni.
Sălăjeni este localitatea natală a veteranului, iar în volumul „Satul Sălăjeni, case, oameni și tradiții”, lucrare semnată de Adrian-Florin Hosu, Daniel Ardelean, Ioan Bârsan și Nicolae Meseșan, se arată că „în anul 1942, Ardealul de Nord fiind cedat Ungariei, llie Pop împreună cu alți doi consăteni s-au refugiat în Regat (România). După trecerea frontierei s-au predat autorităților române, fiind trimişi la Deva, unde erau concentrați toți refugiații din județul Sălaj. Aici a fost încorporat în Regimentul VII – Pionieri – comandant locotenent colonel Câmpeanu – Compania a ll-a – încheietor de pluton – sergent Cocoş loan. În data de 23 august 1944, când Amata Română a întors armele împotriva germanilor, a participat la luptele de la Nehoiu, după care s-a retras la Vălenii de Munte. Urmează alte lupte pe Valea Mureșului, urmând apoi altele la Cenadul Mare – Kiss Cenad (Ungaria), apoi până la Budapesta, unde a ajuns la data de 1 ianuarie 1945. Au continuat luptele până în Munții Tatra – Hompoles până în data de 9 mai 1945, când a defilat la Praga, după acestea a fost ținut timp de o lună în carantină și apoi mărşăluind pe jos a ajuns la Lipova, unde la data de 15 august 1945 a fost lăsat la vatră. În primăvara anului 1946, Ilie Pop a fost concentrat din nou în Batalionul VII – Comandant Generalul Mocionschi și trimis la lucru în Craiova, de unde a fost lăsat acasă în toamna anului 1946.” În ultimii ani, veteranul a fost sărbătorit de autorități, de oficiali ai armatei și bisericii.
Foto: Parohia Ortodoxă Sălăjeni
[…] A participat la lupte grele împotriva germanilor, a mărșăluit pe jos distanțe inimaginabile, dar a supraviețuit, iar astăzi, sălăjeanul Ilie Pop împlinește 101 ani, se arată într-un mesaj al Parohiei Ortodoxe Sălăjeni. Sălăjeni este localitatea natală a veteranului, iar în volumul „Satul Sălăjeni, case, oameni și tradiții”, lucrare semnată de Adrian-Florin Hosu, Daniel Ardelean, Ioan Bârsan și Nicolae Meseșan, se arată că „în anul 1942, Ardealul de Nord fiind cedat Ungariei, llie Pop împreună cu alți doi consăteni s-au refugiat în Regat (România). După trecerea frontierei s-au predat autorităților române,… Citeste mai mult […]
Indemnizația veteranului, care a stat prin tranșee peste patru ani, nu este cat a unui „revoluționar cu merite depline”😃 din Zalău, unde nimeni nu a văzut vreo revoluție.