Chiar daca le este interzis elevilor sa stranga bani de protocol la examenul de bacalaureat, in unele licee din Zalau acest lucru se pastreaza ca o traditie. Mai mult, sumele nu sunt deloc mici, anul acesta, variind intre 50 si 150 de lei de caciula, bani din care elevii cumpara flori, sucuri si fursecuri pentru profesorii din comisia de BAC.
De ani de zile, majoritatea elevilor de clasa a XII-a de la liceele din Zalau nici nu concep sa nu dea bani pentru protocolul de bacalaureat. Fie pentru ca asa au facut si celelalte generatii, fie ca sa-i binedispuna pe cei din comisie, ei se pun de acord la o anumita suma din care sa cumpere cateva gustari si sucuri. Insa aceste lucruri se fac in mare taina, pentru ca si ei stiu ca nu este un lucru tocmai ortodox. Si acest lucru ni-l confirma si elevul I.A., de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau. Am dat 150 de lei pentru protocol, anume pentru flori, sucuri si fursecuri, pentru ca asa ne-a cerut diriginta. Normal ca nu vreau sa fiu persoana care nu da banii, ca sa nu am probleme la BAC. La fel am auzit ca se procedeaza si in alte clase, ne-a spus acesta. La un alt liceu din municipiu, mai exact, la Colegiul National Silvania, unii elevii platesc in jur de 300 de lei fiecare. Persoana care s-a ocupat de colectarea banilor nu a fost prea deschisa la dialog si cu greu a recunoscut ca o parte din bani isi au destinatia de protocol. O mare parte din bani se strange pentru banchetul de sfarsit de an, iar restul pentru flori si albumele de poze, a adaugat elevul G.N. Intrebati pentru ce platesc acesti bani, unii elevi ne-au raspuns ca pentru a crea conditii comisiei de bacalaureat, iar altii ca nici macar nu stiu pentru ce ii dau.
Pentru ca aceasta situatie se regaseste in mai multe orase din tara, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a cerut tuturor Inspectoratelor Scolare din tara sa verifice daca in unitatile de invatamant se strang bani de protocol de la elevi. Toate cadrele didactice, supraveghetorii, implicit toate necesitatile desfasurarii bacalaureatului sunt suportate din banii alocati scolilor special pentru acest lucru. Si profesorilor veniti din alte localitati, pentru a asista la BAC, li se plateste atat transportul, cat si diurna. In consecinta, nu vad de ce elevii ar trebui sa stranga bani. Dar daca vom afla ca au loc astfel de activitati, ii vom sanctiona pe vinovati potrivit legii, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.
Insa acest lucru este greu de realizat, deoarece elevii care colecteaza banii isi tin evidenta pe foi de caiet, ba, mai mult, daca sunt intrebati, multi nici nu recunosc ca s-ar ocupa cu asa ceva.