Sătui de birocrație, dar și de alte probleme cu care se confruntă, tot mai mulți medici de familie din Sălaj se pensionează. Datele Colegiului Medicilor din Sălaj arată că jumătate din medicii de familie din județ sunt deja pensionari.
Deficitul medicilor de familie se acutizează la sat, dar și la oraș. În anumite zone din județ se caută medic de familie de ani și ani, dar degeaba. Contactat telefonic, vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, ne-a confirmat că aproximativ jumătate din medicii de familie din județ sunt pensionari, iar aceștia profesează în baza legislației în vigoare. Există mai multe comune fără medic de familie. Aici, asistența medicală este asigurată de medici din comunele învecinate. Probleme există și la oraș, spune dr. Csakvari, inclusiv în municipiul Zalău. Mulți pacienți se trezesc că medicul lor de familie s-a pensionat și au fost arondați altui medic de familie, în altă zonă a orașului. Așa se face că listele cu pacienți sunt tot mai mari în cazul anumitor cabinete medicale de familie, iar asta poate duce la apariția altor probleme.
Lipsă de interes pentru Sălaj
În opinia dr. Csakvari, județul nu prezintă interes pentru medicii tineri, mulți dintre ei fiind „racolați” de companii medicale din străinătate, care le oferă pachete salariale atractive și condiții de muncă moderne. O altă problemă semnalată în activitatea medicilor de familie este birocrația, zecile de documente care trebuie completate, semnate, trimise, arhivate, totul acolo unde la ușa cabinetelor așteaptă zilnic zeci de pacienți. Cea mai mare lipsă de interes este pentru cabinetele medicale din comunitățile rurale mici, acolo unde pacienții sunt puțini, unde dispensarele medicale nu sunt modernizate.
Medicii, atrași cu locuințe și mașină de serviciu
Tot mai mulți primari au înțeles că medicii vor veni să profeseze în comunele lor numai dacă le oferă condiții. La Crasna, o organizație neguvernamentală a realizat împreună cu autoritățile locale mai multe locuințe de serviciu pentru medicii din localitate. Locuințele sunt perfect funcționale și au fost dotate cu tot ce este nevoie pentru a fi locuite. Și la Bănișor s-a procedat la fel, dispensarul și locuința medicului fiind modernizate. În alte comune, primăriile au luat în calcul inclusiv posibilitatea asigurării unor mașini de serviciu pentru medicii de familie. Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj au anunțat că demersurile pentru găsirea medicilor interesați să profeseze în județ continuă. Deficitul medicilor de familie nu este singura problemă. În spitalele sălăjene este nevoie mare de medici specialiști.
Fotografie cu caracter ilustrativ
[…] Sătui de birocrație, dar și de alte probleme cu care se confruntă, tot mai mulți medici de familie din Sălaj se pensionează. Datele Colegiului Medicilor din Sălaj arată că jumătate din medicii de familie din județ sunt deja pensionari. Deficitul medicilor de familie se acutizează la sat, dar și la oraș. În anumite zone din județ se caută medic de familie de ani și ani, dar degeaba. Contactat telefonic, vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, ne-a confirmat că aproximativ jumătate din medicii de familie din județ sunt pensionari, iar… Citeste mai mult […]
Nicio problemă, rămân asistentele !