Mai mulți pescari au anunțat pe rețele de socializare că în lacul Vârșolț, pe alocuri, apa a căpătat o culoare verzuie, fenomen care îi îngrijorează mai ales pe cei pasionați de pescuit. Contactată telefonic, Veronica Ispas, secretar în cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, a explicat că fenomenul este cauzat de seceta puternică și de scăderea nivelului apei.
Din fericire, deocamdată, nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă pe acumulările din județ, dar riscuri există, spune Veronica Ispas, asta în condițiile în care seceta este tot mai puternică, iar nivelul apei continuă să scadă. Zilele trecute, reprezentanții Apelor Române Someș – Tisa anunțau că o specie de alge brune proliferează pe mai multe tronsoane ale Someșului, în județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș. De asemenea, diatomeele (fitoplancton) sunt prezente și la acumulările Vârșolț și Sălățig, din judetul Sălaj. Conform specialiștilor, dezvoltarea în exces a algelor determină dezechilibre la nivelul celorlalte ecosisteme acvatice. Proliferarea microflorei acvatice conduce la scăderea transparenţei apei şi a concentraţiei oxigenului dizolvat. Reprezentanții Apelor Române mai atrag atenția că, în condițiile menținerii actualului context hidrometeorologic, dezechilibrele din ecosistemele acvatice pot provoca mortalitate piscicolă.
Sursa foto: Facebook
[…] Mai mulți pescari au anunțat pe rețele de socializare că în lacul Vârșolț, pe alocuri, apa a căpătat o culoare verzuie, fenomen care îi îngrijorează mai ales pe cei pasionați de pescuit. Contactată telefonic, Veronica Ispas, secretar în cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, a explicat că fenomenul este cauzat de seceta puternică și de scăderea nivelului apei. Din fericire, deocamdată, nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă pe acumulările din județ, dar riscuri există, spune Veronica Ispas, asta în condițiile în care seceta este tot mai puternică,… Citeste mai mult […]