Seceta s-a agravat în Sălaj. Ploile înregistrate zilele trecute sunt total insuficiente pentru a elimina deficitul apei din sol. Mai mulți fermieri ne-au sesizat că problemele cauzate de secetă au ajuns într-un punct critic.
Sunt afectate livezile, culturile de porumb, floarea soarelui, cartofii și mai ales legumele, ne-au declarat telefonic fermieri din mai multe colțuri ale Sălajului. Contactat telefonic, inginerul Valentin Duca, fermier cu o experiență de peste 40 de ani, ne-a explicat că seceta cu care se confruntă Sălajul în acest an este una dintre cele mai grave din ultimul deceniu. Potrivit lui Valentin Duca, lipsa apei afectează în special culturile de legume, dar și cele de porumb, floarea soarelui. Datele fermierilor arată că și în lunile de primăvară a fost o secetă prelungită, iar asta a lovit în plin agricultura județului. Lipsa sistemelor de irigații se vede abia acum. Din păcate, Sălajul se numără printre județele unde astfel de sisteme sunt existente. Conform fermierilor, seceta va avea ca efect și scumpirea legumelor și fructelor. Afectați sunt și crescătorii de animale, pășunile fiind pârjolite de lipsa apei.
Fermierii pot solicita sprijin
La inițiativa Ministerului Agriculturii a fost modificat regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, care stabilește și formularistica necesară în ceea ce privește constatarea, evaluarea și centralizarea pagubelor înregistrate la culturile agricole. Pentru culturile din anul 2022, depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Puteți solicita mai multe detalii la Direcția Agricolă Sălaj.