Compania de Apă Someș (CAS) intenţionează rezilierea contractului cu firma Ludwing Pfeiffer din România. Rezilierea este cauzată de intrarea în insolvență a „firmei-mamă” din Germania. Afirmaţia cu privire la rezilierea contractului aparţine lui Călin Neamțu, directorul general al CAS Cluj. „În contractele semnate între noi și constructori există o formulă care permite reactualizarea prețurilor, însă mulți dintre ei și-au alimentat din timp materialele pentru că știau că va veni o perioadă grea. Bani există, nouă ni s-au suplimentat, printr-o hotărâre de guvern, cheltuielile cu 40 de milioane de euro tocmai pentru a putea acoperi aceste creșteri de prețuri la materii prime și materiale”, a spus Neamțu, citat de transilvaniabusiness.ro. El recunoaște că există disensiuni cu o serie de primării care au demarat proiecte de modernizare a drumurilor. „Un proiect de o astfel de anvergură ca al nostru a început în 2015, acum suntem în 2022. De atunci aceste primării, prin diferite programe, și-au asfaltat drumurile. Când am început noi studiile de fezabilitate, erau drumuri pietruite sau mai puțin asfaltate, iar documentațiile prevedeau aducerea la starea inițială care acum este o asfaltare sau o modernizare. Primăriile ne întreabă mereu pe unde mergem cu proiectul, ce facem, să nu spargem, să mergem în rigola drumului, nu pe drum. Totuși, împreună cu primăriile și cu constructorii am găsit soluții să trecem de această perioadă”, a precizat directorul CAS Cluj pentru sursa citată.
Proiect finalizat în cadrul programului regional
CAS a finalizat recent, la Cluj-Napoca, proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”. Acesta s-a derulat în perioada 2015-2022, fiind în valoare de 8,8 milioane de lei, fără taxa pe valoare adăugată. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Structura de finanțare a acestui proiect este compusă din 85 la sută valoare eligibilă nerambursabilă UE, 14 la sută valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național, 1 la sută valoarea cofinanțării eligibile a Consiliilor Județene Cluj și Sălaj. Obiectivele specifice ale proiectului de sprijin au vizat trei activități principale: elaborarea studiului de fezabilitate complet pentru investițiile POIM, sprijin pentru realizarea aplicației de finanțare până la aprobarea finală, elaborarea documentelor de atribuire pentru contractele de servicii, lucrări și furnizare din planul de achiziții și sprijin în perioada procesului de licitare-contractare. Acesta face parte din megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Cluj și Sălaj (404 de milioane de euro fără TVA).
sursa foto www.transilvaniabusiness.ro
[…] Compania de Apă Someș (CAS) intenţionează rezilierea contractului cu firma Ludwing Pfeiffer din România. Citeste mai mult […]