Municipiul Zalău a obținut locul 12 în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în cursul săptămînii trecute în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna. Astfel, în urma monitorizării și evaluării, municipiul Zalău a obținut un punctaj de 42 de puncte din 100, la 2.5 puncte distanță de Tulcea, care s-a clasat pe locul 11 cu 44.5 puncte din 100. Pe primele poziții în clasament se află Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.
Recomandări
Potrivit raportului, Zalăul se numără printre acele municipalități care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor. Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandările făcute pentru municipiul Zalău sunt următoarele: implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci” la nivelul municipiului; organizarea colectării biodeșeurilor și în zonele de blocuri; dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeuri de construcții gratuit pentru cetățeni; realizarea unei pagini web dedicate, prin care cetățenii să fie informați asupra modalității de selectare a deșeurilor în gospodării, asupra calendarului de ridicare al deșeurilor, pe tipuri și categorii, a modalității de gestionare a deșeurilor, a rezultatelor colectării separate a deșeurilor, pe categorii, și a valorificării acestora.
Punctajul obţinut de municipiul Zalău, respectiv locul 12 în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor, este după părerea lui Andrei Frăţilă, managerul societăţii Brantner Environment SRL – firma care colectează deşeurile în municipiul Zalău, rezultatul unor campanii de inforamre în rândul cetăţenilor, respectiv a zălăuanilor. „Am realizat o multitudine de activităţi informative în rândul populaţiei cu privire la colectarea selectivă. Inclusiv la expedierea facturilor către clienţi am ataşat flayere informative şi cred că acest lucru se simte în ceea ce priveşte colectarea. Zălăuanii care locuiesc la case sunt mult mai responsabili în ceea ce priveşte acest aspect, comparativ cu cei care locuiesc la bloc. Societatea noastră colectează deşeurile şi în mediul rural, unde responsabilitatea cetăţenilor este ridicată, să ştiţi.”, a precizat Andrei Frăţilă, managerul Brantner Environment SRL.
[…] Municipiul Zalău a obținut locul 12 în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în cursul acestei săptămâni în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna. Astfel, în urma monitorizării și evaluării, municipiul… Citeste mai mult […]
[…] Municipiul Zalău a obținut locul 12 în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în cursul săptămînii trecute în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna. » Mai multe detalii […]
Nu-i rau, dar aceasta educatie de colectare a deseurilor dureaza. Ma miram cand Aurica Grecu zicea acum cativa ani ca la Zalau operatiunea se deruleaza perfect. Aurioco, Aurico, mai incet cu laudele!