Peste 200 de scoli si gradinite fara autorizatie sanitara

Peste 200 de scoli si gradinite fara autorizatie sanitaraPeste 200 de unitati de invatamant din Salaj nu au autorizatie sanitara, motivele fiind grupurile sanitare necorespunzatoare, lipsa apei potabile in unitati sau unele lucrari de modernizare aflate in desfasurare si care nu permit obtinerea autorizatiei respective decat dupa finalizarea lor. Ligia Marincas, directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca dintre cele 225 de gradinite din judet, 65 nu sunt autorizate sanitar pentru functionare. Asemenea cazuri se intalnesc mai ales in mediul rural, unde gradinitele au si acum grupuri sanitare in curte, fara sisteme de incalzire si racorduri la reteaua de apa.

Din pacate, chiar daca reprezentantii ASP Salaj insista pentru amenajarea de grupuri sanitare interioare si pentru punerea la punct a infrastructurii tenhnico-edilitare, unitatile de invatamant sunt conditionate de bani. Cum fondurile de la Minister vin in transe, lucrarile care ar aduce gradinitele in secolul XXI din punctul de vedere al infrastructurii nu pot fi desfasurate atat de repede pe cat ar dori directorii scolari, iar urmarea se vede in lipsa autorizatiei sanitare. Am sugerat conducerilor din unitatile de invatamant sa isi rezolve problemele respective, iar daca nu pot, macar sa se asigure ca grupurile sanitare sunt dezinfectate periodic si ca in curte exista cismele unde elevii se pot spala pe maini. De asemenea, in judet mai avem unitati de invatamant care nu au retea de apa, dar au bazine de stocare a apei, a spus Ligia Marincas.

Situatia este asemanatoare si in ceea ce priveste scolile din Salaj. Astfel, din cele 256 de unitati existente, 83 de scoli gimnaziale nu au aviz sanitar, la acestea adaugandu-se si Grupul Scolar de la Hida. In aceasta din urma unitate se deruleaza, in prezent, investitii pentru amenajarea unui campus scolar, iar cum lucrarile sunt de anvergura, liceul va mai trebui sa astepte cateva luni bune pana va fi cu toate actele in regula.

Leave a Comment