35 de elevi salajeni au dat test de adaptare culturala

35 de elevi ai Grupului Scolar Voievodul Gelu Zalau, alesi aleatoriu de Ministerul Educatiei, au fost inclusi in Programul International OECD pentru Evaluarea Elevilor PISA2009, la care iau parte 60 de tari. Potrivit unui comunicat de presa remis de Grupul Scolar Voievodul Gelu Zalau, cei 35 de liceeni au sustinut ieri, conform programului amintit anterior, o prestare in domeniul Citire/Lectura cu scopul de a identifica anomalii de functionare a instrumentelor de evaluare.

Mai exact, elevii au primit o brosura de text cu durata de doua ore, continand itemi de investigare a competentelor de citire/lectura in situatii de lectura autentice, probabil a fi intalnite in viata adulta. Sarcinile pe care le-au avut de indeplinit elevii au vizat o varietate de texte literare si non-literare, diagrame, tabele, grafice, harti etc., precum si un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de 40 de minute. Printre anomaliile care au fost urmarite de evaluatori se numara problemele de traducere si de adaptare culturala, defunctionare a itemilor in contextul national, identificarea itemilor care discrimeaza negativ intre baieti si fete sau care au un continut religios sau etnic ofensator. Prestarea nu a urmarit ierarhizarea scolilor si a elevilor, iar rezultatele nu vor servi acestui scop si nu vor fi facute publice, se mai arata in comunicatul de presa respectiv.

La nivel national, au luat parte la aceasta testare 875 de elevi de 15 ani din gimnaziu, din Scoli de Arte si Meserii si licee.

Leave a Comment