Clase desegregate la Scoala Lucian Blaga Jibou

Reprezentanti ai Asociatiei Sanse Egale au facut cunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, rezultatul proiectului Impreuna pentru desegregare, desfasurat in perioada iunie 2006 – iunie 2007 in Salaj, in parteneriat cu Institutia Prefectului, Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, Primaria Jibou si Scoala Lucian Blaga Jibou.

Obiectivele propuse prin proiectul sus amintit au fost desegregarea claselor din unitatile de invatamant din judet, imbunatatirea participarii scolare pentru persoanele de etnie roma si cresterea calitatii educationale. Grupurile tinta au fost comunitatile de romi din Pusta Vale, Cehei si Jibou, iar aspectul desegregarii a privit clasele scolii Lucian Blaga din Jibou.

S-a obtinut desegregarea a doua clase de aici, elevii de etnie roma invatand acum in clase mixte. De asemenea, la activitatile propuse prin proiect au luat parte parinti si copii de etnie roma si nu numai, iar la tabara de vara organizata au avut acces 100 de copii.

Cu sprijinul voluntarilor, aproape 400 de familii (peste 130 din Jibou si 265 din Cehei si Pusta Vale) au fost informate cu privire la beneficiile educatiei scolare, fiind incurajate sa isi inscrie copii la cursuri.

Tot pentru a ajuta comunitatea sa abordeze realist problema romilor, au fost organizate intalniri si cursuri bazate pe interculturalitate si a fost infiintat un Centru de zi la Jibou, unde pot fi solicitate informatii cu privire la desegregare.

De mentionat ca proiectul a fost unul pilot la nivel de judet, oferind solutii practice pentru imbunatatirea sistemului educational existent in prezent si pentru cresterea participarii persoanelor de etnie roma la educatie de calitate si egalitate.

Leave a Comment