Astazi se incheie repartizarea posturilor in invatamantul salajean pe anul scolar 2007 – 2008, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, Ioan Abrudan, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj. Primii care vor obtine locuri vor fi, potrivit sursei citate, dascalii care au sustinut concurs in iulie, cei carora intre timp li s-a redus activitatea, suplinitorii calificati si necalificati. Din 4.000 de dascali, cei care lucreaza cu statut de necalificat sunt 70. Faptul ca nu au statut de calificat nu inseamna ca nu au studii superioare, ci ca sunt in curs de obtinere a calificarii sau ca au studii superioare in alt domeniu decat cel in care lucreaza, a explicat Ioan Abrudan.
Sunt 423 de posturi vacante, dintre care 342 sunt in mediul rural si 81 in orase. Totalul de specialitati pentru care s-au inscris dascalii este de 32, disciplinele mai putin cautate fiind italiana, germana, latina, zootehnia si tehnologia informatiilor.
In acelasi cadru, inspectorul scolar a facut referire si la programul consfatuirilor pe care cadrele didactice le vor avea in septembrie pentru a stabili modul in care se va desfasura noul an de invatamant. Aceste intalniri vor avea loc atat la nivel national, cat si judetean, si vor fi discutate printre altele planurile-cadru, programele scolare si manualele valabile pentru anul de invatamant 2007 – 2008, programul managerial si directiile de actiune, graficul de monitorizare si control prin inspectia scolara.
Reabilitarile continua
In legatura cu stadiul lucrarilor de reabilitare din scoli si gradinite, Abrudan a declarat ca inca se lucreaza, dar ca asta nu va impiedica inceperea anului scolar in nici una din scolile judetului. Chiar si pentru cele doua cazuri mai deosebite – scolile din Hida si Deja, ISJ Salaj a gasit solutii. Mai exact, a spus sursa citata, la Hida s-a stabilit ca invatamantul primar sa fie transferat la Racas, iar pentru cea de-a doua comunitate amintita, invatamantul primar va trece pe indice II, iar cel gimnazial va fi mutat temporar la Salatig. Avem noroc ca in ambele cazuri sunt microbuze noi, distanta pe care trebuie transportati elevii nu e mare, iar carosabilul e bun, a declarat Ioan Abrudan.
Acesta a spus ca se asteapta microbuze si pentru cele noua scoli salajene care au fost comasate, dar ca deocamdata nu se stie cand vor sosi masinile in judet. Tot referitor la comasare, sursa citata a mai declarat ca parintii elevilor care de acum trebuie sa faca naveta la scoala au tendinta de a-si inscrie copiii la unitatea de invatamant din centrul de comuna si nu la cea la care acesta ar trebui sa urmeze cursurile, conform comasarii. Avantajul unei astfel de miscari este faptul ca, pentru copiii ce fac naveta la scolile din centrul de comuna, autoritatile locale deconteaza cheltuielile de transport.
Clase noi de postliceal
Un alt aspect amintit ieri a privit cele doua clase de invatamant postliceal create in Salaj si subventionate de la bugetul de stat. Este vorba de o clasa de analisti programatori in cadrul Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian si una de agenti comerciali, in cadrul Grupului Scolar Voievodul Gelu. Ambele au cate 28 de locuri si se adreseaza absolventilor de liceu care nu-si permit financiar urmarea facultatii. Inscrierile pentru cele doua clase se fac in perioada 10 – 14 septembrie. In cazul in care numarul de solicitari va fi mai mare decat cel al locurilor, la API se va face selectia in urma unei probe de matematica, in timp ce pentru restul de 28 de locuri admiterea se va face prin concurs de dosare.