Invatamantul salajean, corigent la reabilitari

Invatamantul salajean, corigent la reabilitari

In ciuda semnalului de alarma tras recent de prefectul Andrei Todea in privinta folosirii banilor pentru reabilitari scolare, unitatile de invatamant din Salaj nu au depasit 45 de procente din suma totala primita la acest capitol. Vina este, ca de obicei, impartita: pe de-o parte, unii directori de scoli s-au simtit cu adevarat in vacanta, uitand de cele edilitare de perioada verii, iar de cealalta parte, exista localitati unde autoritatile locale s-au lasat cuprinse de molesala. Singurele care au motive intemeiate pentru fondurile nefolosite sunt unitatile de invatamant unde banii au ajuns tarziu.

Anul scolar 2007 – 2008 va incepe in toate scolile din Salaj suprapunandu-se cu lucrarile de reabilitare aflate in diferite stadii. Inclusiv in unitatile de invatamant din orase, constructorii nu vor inchide santierul pana in 17 septembrie, cand copiii sunt asteptati sa inceapa cursurile. In toate scolile din Salaj sunt in desfasurare lucrari de reabilitare, inclusiv la cele din orase, care nu se vor incheia toate inainte de 17 septembrie. Asta nu inseamna ca anul de invatamant nu poate incepe. Important este ca salile de clasa sa fie cum trebuie. Restul lucrarilor din cladiri se vor incheia, speram, repede, a spus Szabo Stefan, inspector scolar adjunct in cadrul ISJ Salaj.

Potrivit sursei citate, problema reabilitarilor care continua si dupa inceperea anului scolar vine din faptul ca exista unitati unde s-au primit bani inca din mai, dar autoritatile locale si conducerea scolilor nu au aratat destul interes pentru folosirea lor. Nu putem sa spunem ca o scoala are probleme in cazul in care abia a primit banii pentru reabilitari, pentru ca inclusiv organizarea licitatiei pentru desemnarea constructorului cere timp. Probleme sunt acolo unde reabilitarile nu sunt incheiate, desi banii au fost primiti inca din primavara, a spus inspectorul scolar. Acesta a mai afirmat ca, in aceste conditii, Salajul ramane, deocamdata, cu 40-45 de procente cheltuite pentru reabilitari din intreaga suma alocata judetului de autoritatile centrale. Acesta este procentul cu care incepem scoala. Probabil se vor mai incheia cateva lucrari in diferite unitati de invatamant si vor trebui platite, dar procentul va ramane aproximativ acelasi. Nu pot sa zic ca sunt multumit, pentru ca stiu ca se putea mai mult, dar sunt judete care nu au folosit nici cat noi. Salajul este in prima jumatate, in cea buna. Speram ca pana in octombrie suma alocata Salajului pentru reabilitari la scoli si gradinite sa fie cheltuita 70 la suta, a spus Szabo Stefan.

Vina e impartita

Acesta a mai spus ca in Salaj exista si scoli unde banii sunt mancati, iar lucrarile de reabilitare se desfasoara repede, cum se intampla la Pericei, dar si scoli unde lucrurile merg foarte greu. In aceasta situatie sunt, spre exemplu, comunele Samsud si Almas, unde totul se desfasoara foarte incet.

Cum orice situatie problematica are si cauze, inspectorul scolar a spus ca acestea se gasesc atat la conducerile unitatilor de invatamant unde santierul este in intarziere, cat si la autoritatile locale. In primul dintre cazuri, directorii de scoli si gradinite au uitat ca vacanta mare nu ii scuteste de la resposabilitatile edilitare pe care le presupune functia pe care o au. Cand vina apartine primariilor, inseamna ca edilii localitatilor nu au dovedit suficienta seriozitate in angajarea constructorului care sa se ocupe de lucrari. In aceasta situatie, directorii au putut cel mult sa insiste, sa mearga zilnic la primarie si sa stea pe capul primarilor ca sa organizeze licitatia si sa inceapa lucrarile. In rest, directorii nu au alta parghie prin care sa actioneze, ne-a declarat inspectorul Szabo.

Fara autorizatie

Pe langa lucrarile intarziate si fondurile necheltuite, o alta problema grava pe care trebuie sa o rezolve ISJ Salaj este faptul ca aproape un sfert din unitatile de invataman din judet nu au nici acum autorizatie de functionare. Este vorba de peste 100 de unitati de invatamant, majoritatea scoli, unde autorizatia respectiva lipseste. Cauzele sunt atat conditiile improprii desfasurarii actului de invatamant, cat si faptul ca directorii unitatilor nu au solicitat eliberarea autorizatiilor la timp.

Cu autorizatie de functionare sau nu, scoala va incepe in 17 septembrie pentru aproximativ 35.000 de copii, dintre care 9.557 sunt prescolari si 11.234 sunt in cursul primar. Intrucat actul de invatamant necesita concentrare din partea lor si a dascalilor, nu putem spera decat ca reabilitarile sa vor incheia repede.

Leave a Comment