Bani pentru scolile din Salaj, dar nu dupa prioritati

Bani pentru scolile din Salaj, dar nu dupa prioritatiIn ciuda faptului ca la nivel national, descentralizarea institutiilor a fost intens promovata si a tinut atentia romanilor indelung, la nivel de Salaj, banii pentru reabilitarile unitatilor de invatamant sunt repartizati direct de la centru si fara ca Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Salaj sa fie consultat.

Mai exact, 21 de scoli din Salaj au primit, potrivit unei hotarari a Guvernului, luata in 20 iunie, fonduri pentru lucrari de intretinere si modernizare care vor fi executate in aceasta vara. Surprinzator, ISJ Salaj nu a fost consultat la intocmirea listei cu unitatile scolare respective, astfel ca printre scolile ce primesc bani nu se regasesc si acelea care au mai mare nevoie de sprijin financiar. Despre toata aceasta poveste, Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al ISJ Salaj, a declarat ca de obicei, scolile propuse pentru a primi bani de la minister sunt alese in Consiliul de administratie, pe baza unor criterii si prioritati. Nu spun ca este rau ca aceste 21 de scoli au primit finantare, dar ele nu fac parte din lista de prioritati gandita de noi. Suma solicitarilor pe care le-am primit de la scoli este de 80 de milioane de lei, bani multi, de aceea ar fi fost de preferat sa fie alocati pe baza unor criterii.

Potrivit inspectorului general, prioritatea numarul unu era Gradinita Nr.4 din Simleu Silvaniei, unde furtunile din lunile trecute au distrus acoperisul. Cu toate acestea, unitatea de invatamant respectiva nu se afla pe lista norocoaselor fericite cu fonduri de la Bucuresti. In schimb, scoala din Biusa, comuna Benesat, unde ciclul gimnazial a fost dezafectat si a ramas doar ciclul I-IV, a primit 200.000 de lei.

Alocarea de fonduri in acest mod, oarecum la intamplare, ca sa nu spunem haotic de-a dreptul, se face pentru prima data in Salaj si, speram noi, sa fie si ultima, pentru ca daca ai bani putini, este bine sa-i repartizezi pe baza unor criterii.

Leave a Comment