Invatamantul postliceal, finantat de stat

Un numar de 10.700 de locuri in invatamantul postliceal vor fi finantate de la bugetele locale in anul scolar 2007-2008, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern la sfarsitul saptamanii trecute.

Cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal finantat de la bugetele locale in anul scolar 2007-2008 a fost stabilita avand in vedere capacitatea unitatilor de invatamant de stat de a raspunde cererilor beneficiarilor, studiile privind evolutia in perspectiva a pietei muncii, tendintele privind dezvoltarea regionala, judeteana si a sectoarelor economice. De asemenea, au fost avute in vedere Planurile regionale si locale de actiune pentru dezvoltarea invatamantului professional si tehnic in perspectiva anului 2013, doua documente strategice pe care se fundamenteaza planificarea ofertei educationale din invatamantul profesional si tehnic, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Invatamantul postliceal are o durata de la 1 la 3 ani, in functie de complexitatea calificarii si de nivelul de pregatire anterior al elevilor.

Sunt propuse pentru finantare de la buget, in cadrul scolii postliceale, 59 de calificari profesionale in domeniile mecanica, mecatronica si informatica, electronica, energetica, constructii instalatii, arhitectura si sistematizare, transporturi, industria lemnului, agricol si alimentar, silvicultura si protectia mediului, servicii, turism, textile-pielarie, procesare imagine si text, economic, sanatate si asistenta pedagogica.

Inspectorul scolar general Ioan Abrudan ne-a declarat ca hotararea adoptata de Guvern reprezinta o bucurie, ca pentru orice forma de invatamant finantata, sprijinita de stat. Abrudan a adaugat ca in cursul acestei saptamani, dupa aparitia in Monitorul Oficial, se va constata corelatia intre planul de scolarizare propus de Salaj pentru anul 2007 – 2008 si cel prevazut in hotararea de Guvern mentionata, urmand sa fie luate masurile care se impun pentru punerea in aplicare a actului normativ in cauza.

Leave a Comment