În cazul în care ești posesorul unui autovehicul sau ești pe punctul de a achiziționa unul, trebuie să închei pentru acesta asigurarea de răspundere civilă auto. Această asigurare este obligatorie prin lege în România. Ea are rolul de a despăgubi, în cazul unui accident, persoana care a fost păgubită. Tarifele au crescut în ultima perioadă pentru acest tip de asigurare, din cauza falimentului celui mai mare asigurator de pe piață.
RCA sau răspunderea civilă auto este un document pe care trebuie să îl aibă orice posesor de autovehicul, indiferent dacă e persoană fizică ori juridică. Există însă câteva excepții, iar printre acestea se numără persoanele care utiliează autovehiculele în alte scopuri decât cele uzuale, precum raliuri, curse sau antrenamente.
Riscuri dacă nu ai RCA
În cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier sau ești oprit de poliție și nu ai un RCA care să fie valabil, amenda pe care o vei primi este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. Ți se vor confisca și certificatul și plăcuțele de înmatriculare. Acestea fiind spuse, neîncheierea unei polițe RCA nu este o variantă de luat în calcul. În cazul în care nu știi dacă ți-a expirat RCA-ul, poți face o verificare asigurare auto foarte simplu.
Ca să poți cumpăra o asigurare auto, autovehiculul trebuie să fie înmatriculat în România, să fie proprietatea ta, adică a celui care face asigurarea și să aibă la dispoziție toate actele. Este posibilă restituirea primei de asigurare în cazul în care autovehiculul este vândut sau radiat.
Exemple de tarife RCA
Tarifele pentru un RCA diferă, în funcție de vârsta celui care încheie asigurarea. Astfel că persoanele sub 30 de ani vor plăti tarife începând de la 1098 de lei pentru mașinile sub 1200 cmc și ajung până la 3032 de lei pentru mașinile care depășesc 2500 cmc.
Perioada pe care se încheie un RCA
Asigurarea RCA se poate încheia pe o perioadă de 12 luni sau pe o perioadă semestrială, în funcție de preferințele celui care o achiziționează. Polița de asigurare va fi valabilă din momentul în care documentul a fost eliberat de către asigurator, iar valabilitatea va expira chiar în ultima zi care e înscrisă pe poliță. Spre exemplu, dacă asigurarea este încheiată pentru o perioadă de 12 luni în data de 11 iunie, data de expirare va fi 10 iunie din anul următor.
[…] În cazul în care ești posesorul unui autovehicul sau ești pe punctul de a achiziționa unul, trebuie să închei pentru acesta asigurarea de răspundere civilă auto. Această asigurare este obligatorie prin lege în România. Ea are rolul de a despăgubi, în cazul unui accident, persoana care a fost păgubită. Tarifele au crescut în ultima perioadă pentru acest tip de asigurare, din cauza falimentului celui mai mare asigurator de pe piață. RCA sau răspunderea civilă auto este un document pe care trebuie să îl aibă orice posesor de autovehicul, indiferent dacă… Citeste mai mult […]