Violenta din scoli, combatuta cu ochi electronici

Violenta din scoli, combatuta cu ochi electronici

* Din cele 502 de unitati scolare din Salaj, 38 sunt asigurate cu paza proprie, 24 cu paza mixta – paza proprie impreuna cu agenti de paza, iar doua scoli au sisteme de supraveghere video. Restul scolilor, adica 438 sunt lasate in grija politiilor oraselor Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Zalau si ai celor 57 de posturi de politie comunale
Conducerile a doua unitati de invatamant din Salaj au hotarat – beneficiind si de sprijinul total al autoritatilor locale, sa-si rezolve problemele de prevenire a violentei in scoli prin instalarea unor sisteme de supraveghere video. Este vorba de Scoala de Arte si Meserii din Sag si Grupul Scolar Industrial din Crasna. Surse din cadrul scolii din Sag ne-au declarat ca sistemul de supraveghere electronic a fost instalat in cursul anului trecut, acesta constand in circa 8 camere video si un calculator in care datele inregistrate se stocheaza 20 de zile. Prin aceste camere video sunt supravegheate intrarile si iesirile din scoala, coridoarele, precum si curtea scolii. La fel, in Crasna sistemul video de supraveghere a fost instalat in primavara acestui an, printr-o finantare mixta Primarie – Grup Scolar, in valoare de 30 de milioane de lei. Avand aceleasi arii de supraveghere, primarul comunei Pop Emeric ne-a declarat ca acest sistem ajuta foarte mult insusi prin efectul psihologic pe care-l creeaza in randul celor care ar avea intentia sa comita acte de violenta in scoala sau in perimetrul scolii sau ar dori sa introduca substante halucinogene in scoala, acestia ocolind de departe unitatea de invatamant. De altfel, in Grupul Scolar Crasna invata circa 600 de elevi, iar grija noastra principala este ca elevii sa fie in siguranta, in permanenta, a declarat primarul.

Prevenirea infractiunilor in unitatile de invatamant a fost si tema intalnirii de ieri a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Salaj ai carei membri s-au intalnit cu directorii a 20 de scoli din judet, cu sefii Jandarmeriei, Politiei, Pompierilor, ai Politiei Comunitare si ai celor de la orase, precum si cu reprezentanti ai unor firme care se ocupa de montarea aparatelor de supraveghere electronica. Concluzia la care s-a ajuns – a rezumat presedintele ATOP, Viorel Stanca, e faptul ca in judet sunt unitati scolare care au nevoie doar de personal de paza, altele la care se impune supravegherea video si scoli in care ar fi binevenita paza mixta. Exemple in acest sens ar fi Grupurile Scolare Mihai Viteazul, API si Voievod Gelu, care au in componenta foarte multe cladiri si se intind pe multe hectare, in cazul lor fiind ingreunata foarte mult tinerea sub control a supravegherii, a declarat presedintele ATOP, Viorel Stanca.

Ideala ar fi instalarea supravegherii electronice in fiecare scoala din Salaj – s-a mai convenit la intalnirea de ieri, insa problema lipsei fondurilor pentru activitatea de paza a unitatilor scolare isi spune cuvantul. In acest sens, ATOP intentioneaza sa stea de vorba cu parlamentarii de Salaj, in vederea initierii unui proiect de hotarare care sa rezolve problemele financiare legate de paza scolilor.

One Thought to “Violenta din scoli, combatuta cu ochi electronici”

  1. Ionela Ionila

    Selectam dezvoltatori de proiect. Oferim curs gratuit de instruire de la zero. Oferim seriozitate cerem seriozitate. Detalii dupa ce trimiteti textul ” Info ” la adresa de email : ionila.ionela@gmail.com

Leave a Comment