Daniel Săuca
Nu știu exact cum e haosul, teama de război, moarte sau foame la alții. Mă gândesc, totuși, că e un altfel de haos, destul de probabil mai decent decât pe la noi, prin bătătura post-tranziției, ca să nu zic a pandemiei, că încă nu s-a terminat. Țara duduie de nunți, botezuri, muzici și pomeni electorale, în timp ce, în griul trist, clasic al patriei, înfloresc sărăcia, violența, ticăloșia, debandada, haosul. Am citit și vestea că „Guvernul vrea să garanteze credite acordate tinerelor familii pentru a face nuntă, botez, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a plăti creșa sau grădinița copilului” (hotnews.ro). Nu-i tare bine dacă nici nunțile nu vor mai fi o „afacere”, cu toate că e greu de spus că industria asta sfântă va muri la români. Mă rog, aș vrea să văd și eu câte familii se vor împrumuta, sub înalta garanție a statului, să-și facă nunta sau botezul și, în același timp, să se împrumute și pentru cumpărarea unui apartament de pildă prin Zalău, unde prețurile s-au cam dublat față de nu cu mulți ani în urmă. S-ar zice că ăsta este mecanismul pieței, dar eu nu pot să nu-mi declar, pe această temă, și stupoarea față de creșterea unor prețuri aproape de la o zi la la alta. Mi-au explicat și mie diverși amici mai pricepuți într-ale economiei că prețul unui produs nu are doar o singură componentă, să-i spunem inflaționistă. De acord, dar cât vor mai rezista românii (tot mai mulți, din păcate) care deja sunt sufocați de costurile traiului de zi cu zi? Vor emigra și bătrânii? Se vor înființa cantine ale săracilor nu peste mult timp? Se vor întoarce tot mai mulți români la cultivarea pământurilor ce acum sunt pustii? Să fie acest „cutremur” global, cauzat nu numai de războiul din Ucraina, un episod pasager? Sunt destule întrebări care vor primi răspunsuri, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, nu-mi pot ascunde hazul la constatarea că printre puținele lucruri care au crescut (nu vorbesc de inflație ori prețuri) în 2022 pe la noi e ajutorul de înmormântare. Vreo 6.100 de lei pentru cei asigurați. Industria înmormântărilor, ca și cea a nunților, rămâne o afacere de succes, garantat. De stat.
P.S.: „Rata inflaţiei a ajuns în aprilie la 13.8 la sută comparativ cu aprilie 2021, iar preţurile la cele mai multe produse de bază au crescut cu procente între 20 şi 80 la sută, notează sindicatele Cartel Alfa, cerând Guvernului să majoreze toate salariile cu câte 200 de lei neimpozabili”(adevarul.ro). Și, în încheierea episodului de „stânga” de azi, o opinie nu știu dacă total deplasată: „Statul este cel mai mare câștigător de pe urma inflației, în condițiile în care cele mai mari scumpiri au fost la produsele din domeniul energetic, unde statul este principalul acționar”(economedia.ro)…
………
[…] Daniel Săuca Nu știu exact cum e haosul, teama de război, moarte sau foame la alții. Mă gândesc, totuși, că e un altfel de haos, destul de probabil mai decent decât pe la noi, prin bătătura post-tranziției, ca să nu zic a pandemiei, că încă nu s-a terminat. Țara duduie de nunți, botezuri, muzici și pomeni electorale, în timp ce, în griul trist, clasic al patriei, înfloresc sărăcia, violența, ticăloșia, debandada, haosul. Am citit și vestea că „Guvernul vrea să garanteze credite acordate tinerelor familii pentru a face nuntă, botez,… Citeste mai mult […]