Sute de oameni au venit duminică, 1 Mai, la Grădina Zmeilor din comuna Bălan, formațiunile stâncoase înconjurate de nenumărate legende atrăgând curioși dornici să le vadă, să le descopere povestea, frumusețea, dar și să se bucure de peisajul mirific al zonei.
Vizitatorii au fost invitați duminică să participe și la „Fata cătanei”, un eveniment organizat de Primăria Bălan și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, asociație aparținând Consiliului Județean Sălaj și coordonată de managerul Daniel Stejeran. Au avut loc momente artistice pe scena amenajată în apropierea rezervației, n-au lipsit plăcintele, produsele apicole, dar și standurile meșterilor și producătorilor locali. Au fost organizate jocuri, prezentări ale zonei, toate într-o acțiune care și-a propus să promoveze acest loc tot mai vizitat inclusiv de turiști din alte județe.
„Acest eveniment pe care l-am gândit pentru ziua de 1 Mai este unul de revitalizare și de promovare a acestei zone unice în Europa. Grădina Zmeilor din comuna Bălan ne oferă prilejul de a ne petrece timpul în aer liber, de a ne întâlni cu prietenii, dar și de a găsi unele legende care s-au născut în acest loc. Noi ne dorim ca tinerii antreprenori, producători, meșteri să vină aici în sezon, la fiecare sfârșit de săptămână, cu produsele lor, cu poveștile lor, să le ofere turiștilor ce au ei mai bun, produse locale, simple. Ne-am propus ca împreună cu autoritățile locale să promovăm și să dezvoltăm mai mult această zonă a Sălajului”, ne-a declarat managerul Asociației de Dezvoltare „Țara Silvaniei”, Daniel Stejeran.
„Grădina Zmeilor este un loc de basm”
La eveniment au participat și reprezentanții autorităților publice locale, dar și oficialii Consiliului Județean Sălaj. „Mă întorc, de fiecare dată, cu bucurie în comuna mea natală, în satul meu frumos şi drag, în aceste locuri binecuvântate în care am făcut primii paşi, unde am învăţat să stau drept şi să devin om. Mă leagă de aceste meleaguri amintirea părinţilor, a rudelor, prietenilor şi consătenilor, precum şi mireasma fânului cosit de pe culmile dealurilor, mă leagă trecutul şi prezentul. Noi, oamenii Bălanului de azi şi de mâine, trebuie să ne redescoperim identitatea, să ne transmitem idealurile şi să ne îmbogăţim viitorul. Grădina Zmeilor este un loc de basm, cu un potenţial turistic foarte mare. Din acest motiv, trebuie să intensificăm eforturile de punere în valoare a rezervaţiei naturale, astfel încât să devină destinația ideală pentru turiştii care vor să se desprindă de tumultul urban şi să evadeze în mijlocul naturii”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
Plăcintele zmeilor
Plăcintele zmeilor s-au numărat printre atracțiile evenimentului, plăcinte simple, cu umplutură pe bază de brânză și verdețuri de sezon. „Inclusiv prin arta culinară încercăm să venim în sprijinul producătorilor locali, să-i promovăm, să își poată desface produsele. Acești producători vor veni aici la fiecare sfârșit de săptămână, în timpul sezonului, vor avea loc tururi ghidate pentru vizitatori, au fost puse bazele unui șopron cultural, o inițiativă venită din partea sălăjencei Leontina Prodan, o localnică implicată în viața comunității locale”, a punctat Daniel Stejeran.
Locul zmeilor
Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Bălan. Rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ două hectare și este situată la 10 kilometri de orașul Jibou. Rezervația cuprinde un ansamblu de stânci denumite „Fata Cătănii”, „Zmeul și Zmeoaica”, „Moșu”, „Călugării”, „Căpitanul”, „Soldații”, „Eva”, „Dorobanțul”, „Degețelul” și „Sfinxul”. Potrivit specialiștilor, aceste formațiuni s-au format prin acțiunea aerului, apei și proceselor gravitaționale ce au dat naștere unor forme considerate bizare, asemănătoare corpului uman. Potrivit comunității locale, aici au fost descoperite și numeroase fosile, în special coaste și dinți de dinozauri.
[…] Sute de oameni au venit duminică, 1 Mai, la Grădina Zmeilor din comuna Bălan, formațiunile stâncoase înconjurate de nenumărate legende atrăgând curioși dornici să le vadă, să le descopere povestea, frumusețea, dar și să se bucure de peisajul mirific al zonei. Vizitatorii au fost invitați duminică să participe și la „Fata cătanei”, un eveniment organizat de Primăria Bălan și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, asociație aparținând Consiliului Județean Sălaj și coordonată de managerul Daniel Stejeran. Au avut loc momente artistice pe scena amenajată în apropierea rezervației, » Mai multe detalii […]
[…] Sute de oameni au venit duminică, 1 Mai, la Grădina Zmeilor din comuna Bălan, formațiunile stâncoase înconjurate de nenumărate legende atrăgând curioși dornici să le vadă, să le descopere povestea, frumusețea, dar și să se bucure de peisajul mirific al zonei. Vizitatorii au fost invitați duminică să participe și la „Fata cătanei”, un eveniment organizat de Primăria Bălan și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, asociație aparținând Consiliului Județean Sălaj și coordonată de managerul Daniel Stejeran. Au avut loc momente artistice pe scena amenajată în apropierea rezervației, n-au lipsit plăcintele,… Citeste mai mult […]