La Treznea se lansează Monografia Doctorului Ioan Pușcaș

Şcoala din Treznea va găzdui duminică, 3 aprilie, de la ora 13, lansarea cărții scrise de Ileana Petrean-Păușan, „Doctorul Ioan Pușcaș, pentru viață fără bisturiu. Monografie”. Volumul a apărut la Editura “Caiete Silvane” cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Înainte de lansare, la biserica ortodoxă din sat se va ține un parastas la șapte ani de la moartea celui care a fost Doctorul Ioan Pușcaș. “Îmi doream să fie o carte… altfel, deosebită, pe care să o clădim împreună, eu cu pixul şi caietul în faţă, cu întrebări iscoditoare şi insistenţe caracteristice profesiei de jurnalist, doctorul, cu inteligenţa şi memoria lui demne de invidiat, pigmentate de subtila-i ironie, cu simţul umorului omului superior, cu experienţa omului umblat în lume şi firea iscoditoare a omului de ştiinţă… N-a fost să fie. La începutul anului 2015,  dr. Ioan Puşcaş a început să-mi trimită la Treznea dosare cu materiale xeroxate, inclusiv fotografii şi decupări din ziare, toate despre activitatea şi reuşitele sale. Nici atunci n-am realizat că este atât de bolnav, că mă… pregăteşte, subtil, să scriu cartea singură şi că n-o să fie aşa cum mi-am închipuit-o: reală, vie, agreabilă, plină de informaţii, dacă medicale, pe înţelesul tuturor… O carte-dialog. (…). Sper, dragi cititori, că prezenta <<radiografie>> a vieţii doctorului Ioan Puşcaş, această uriaşă, complexă şi chiar controversată personalitate a Sălajului – şi nu numai! -,  mai bine de cinci decenii, să-l facă cunoscut generaţiilor de azi şi celor viitoare şi să-l ţină în binemeritata neuitare…”, a spus Ileana Petrean-Păușan.

Din activitatea autoarei Ileana Petrean Păuşan

Ileana Petrean Păuşan s-a născut în 4 iulie 1952, în localitatea Treznea, judeţul  Sălaj. Este absolventă a Facultății de Ziaristică din Bucureşti în anul 1985. După absolvirea liceului a fost învățătoare la şcoala din Treznea, iar din anul 1985 a lucrat ca redactor la ziarele “Năzuința”, “Graiul Sălajului” şi “Sălajul Orizont”. Din noiembrie 2001 până la 1 decembrie 2009 a fost consilier la Direcția pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Național Sălaj, ocupându-se, printre altele, de cultura scrisă. A consiliat peste 100 de cărți apărute la Editura Silvania. A realizat 12 numere din seria nouă a revistei “Silvania. Cultură. Culte. Patrimoniu”. Timp de zece ani a fost membră în colectivul de redacție al revistei “Caiete Silvane” – ediție nouă. Premii: Diplomă de Onoare “Oameni de seamă ai Sălajului” (Biblioteca Județeană Sălaj, Zalău, 2012). Colaborări: “Tribuna”, “Luceafărul”, “România literară” etc. Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România şi Cetățean de Onoare al satului Treznea – localitate martir a neamului românesc. Volume publicate: “Maci pe rotativă” – poezii la Editura Silvani, Zalău, în anul 2005;  “Gânduri pe rotativă” – Editura Silvani – Zalău în anul 2011;  “Treznea, localitate martir a neamului românesc”. Monografie (Editura Caiete Silvane – Zalău, în anul 2014). Coautor: “Biserici de lemn din Sălaj” (Editura Silvania – Zalău, în anul 2008); volum colectiv: “Ştefan Goanță văzut de…” (Editura Brumar – Timişoara, 2011); coordonator: “Poeți sălăjeni ai Cenaclului Silvania” – antologie alcătuită de Iuliu Suciu (Editura  Silvania – Zalău, în anul 2008. Prezentă în volumele: “Excelsior ’71”, “Constelații”, “Pătrar de aur”, “Pământ străbun românesc” – Zalău, în anul 1977, “Silvania” – Zalău, în anul 1979; Iuliu Suciu – “Poeți sălăjeni ai Cenaclului Silvania”  – Editura Silvania – Zalău în anul 2008.

8 Thoughts to “La Treznea se lansează Monografia Doctorului Ioan Pușcaș”

  1. […] Şcoala din Treznea va găzdui duminică, 3 aprilie, de la ora 13, lansarea cărții scrise de Ileana Petrean-Păușan, „Doctorul Ioan Pușcaș,  » Mai multe detalii […]

  2. Nedumeritul

    Stimata d-na Tesinschi,astept niste precizari,in 1985 nu exista o facultate de ziaristica in Bucuresti pe care scrieti d-voastra in articol c-ar fi absolvit-o tov.Pausan(la 15 ani de la terminarea liceului).Facultatile de filozofie-istorie aveau cursuri de ziaristica in anii finali si se pare ca si celebra St.Gheorghiu avea o sectie de ziaristica,pe care posibil s-o fi absolvit .care nu-i acelasi lucru,astept corectiile de rigoare!

    1. Anonim

      @ 17:54.
      1.nu erau „facultăți de filozofie-istorie”, ci de istorie-filosofie, unde nu erau cursuri de ziaristică;
      2. da, la „Ștefan Gheorghiu”

  3. Anonim

    Sauca, ai inceput sa editezi monografiile turnatorilor la Secu? Cine urmeaza? Bulgareanu,Basescu?

  4. Anonim

    Anonimi și răi! Așa v-ați născut, așa o să muriți…

  5. Anonim

    Mai adaugă și invidioși și proști.

  6. Anonim

    Nedumeritule, ce contează când a terminat facultatea și unde…? Moaca ta tâmpă de… nedumerit (care se pare că se pricepe doar la… scăderi…) nu poate, nu este în stare să aprecieze nici cea mai simplă știre, să nu zicem una dintre multele cărți scrise de ziarista Ileana Petrean… Așa că încearcă să te dumirești!

    1. Anonim

      Ode turnatorului Puscas. Oare nu mai scapam de voi ?

Leave a Comment