Nu, nu este o glumă. Mai mulți legumicultori din Sălaj au trecut la utilizarea unor tehnici moderne de cultivare a roșiilor în solarii. Unele metode implică înlocuirea pământului cu un anumit suport format dintr-un suport pe bază de fibre vegetale. Acest suport este udat prin picurare, iar planta se hrănește cu apa din suport furnizată în regim controlat.
Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Sălaj, în județul nostru sunt mai mulți producători de roșii, unii înscriși în programul de finanțare și sprijin derulat de Ministerul Agriculturii. Un asemenea exemplu vine din comuna Nușfalău, aici existând un important producător de roșii care utilizează tehnici moderne prin care planta nu este cultivată în pământ, ci în suport de fibre. Potrivit cercetătorului Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, asemenea tehnici sunt folosite în special în solarii, acolo unde cultivarea este controlată. „Există un fel de suport care are deasupra niște deschizături, iar în interior este fibră de cocos, e un amestec de fibre. În acel suport sunt plăntuțele care cresc într-un mediu controlat și sunt udate prin picurare. De fapt, toată hrana roșiei vine din apă, nu din acele fibre utilizate doar pentru fixarea plantei. Este un sistem performant, o metodă care permite obținerea unei producții importante”, a explicat omul de știință sălăjean.
Ce e bun nu trebuie controlat..lăsați natura sa și facă treaba nu forțați creșterea,dezvoltarea legumelor,unde vom ajunge???? Chiar doriți să mâncăm plastice? Ferească Bunul Dumnezeu!