Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani din localitatea Hida a suferit arsuri de gradul I la o mână şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Şi asta după ce la finalul săptămânii trecute, mai exact duminică – 13 martie, a încercat să stingă un incendiu de vegetaţie uscată în localitate. La faţa locului, pe lângă pompierii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Porolissum” Sălaj, a intervenit şi un echipaj SMURD de la Sânmihaiu Almașului care i-a acordat bărbatului îngrijiri.
Incendii cu nemiluita cauzate de inconştienţa “gospodarilor”
Pe această cale reprezentanţii ISU Sălaj reamintesc tuturor cetăţenilor că lipsa de responsabilitate, mai ales în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată specifice în această perioadă, o serie de reguli pe care trebuie să le respecte actunci când vor să desfăşoare acţiuni de igienizare. Numai la finalul săptămânii trecute, în doar 72 de ore,la nivelul judeţului Sălaj au avut loc 30 de incendii la vegetație uscată la care pompierii sălăjeni au fost solicitați să intervină, fără a pune la socoteală și intervențiile Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență locale. Astfel, desfăşurarea arderii se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii şi interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
“Atragem atenția cetățenilor că potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale, respectiv fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”, au menţionat reprezentanţii ISU “Porolissum” Sălaj.