Peste 140 de accidente de muncă, din care trei mortale, au fost înregistrate în ultimiii cinci ani în Sălaj. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, instituţia care se ocupă cu cercetarea accidentelor de muncă, în domeniul construcţiilor au loc anual astfel de accidente. Astfel, în anul 2017 au fost înregistrate 24 de accidente, din care două în domeniul precizat, reprezentând 8,33 la sută accidente în domeniul construcţiilor; în anul 2019 au fost raportate la ITM Sălaj 27 de accidente din care nouă în domeniul construcţiilor şi două mortale (33,33 la sută accidente în construcţii); în anul 2019 – 33 de accidente din care unul în domeniul precizat (3,03 la sută accidente în construcţii); în anul 2020 – 30 de accidente (20 la sută în construcţii) şi în anul 2021 – 29 de accidente (17,24 la sută în construcţii) din care unul mortal.
Inspectorii de muncă sunt cu ochii pe angajatori
Având în vedere numărul mare de accidente de muncă în domeniul construcţiilor, ITM Sălaj derulează pe tot parcursul acestui an Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Conform statisticilor, numai în anul 2020 în domeniul construcții clădiri au fost 321 de accidentați, din care 24 mortal, iar în domeniul lucrări speciale de construcții au fost 119 accidentaţi, din care şapte mortal. În acest sens, campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime. Inspectorii de muncă vor verifica modul de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor privind: organizarea activităţilor pe șantierele temporare sau mobile; instruirea lucrătorilor; lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă şi utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile şi cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături. “Prima etapă a campaniei se desfăşoară până la finalul lunii martie prin informarea şi conștientizarea angajatorilor privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Ulterior, în perioada aprilie – octombrie, ITM Sălaj va derula acţiuni de control constând în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor la angajatorii cu activitate în acest domeniu”, a precizat Luminiţa Nemeş – inspector şef ITM Sălaj.
foto cu caracter informativ
[…] Peste 140 de accidente de muncă, din care trei mortale, au fost înregistrate în ultimiii cinci ani în Sălaj. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de » Mai multe detalii […]